Skänk pengar när du shoppar
Shoppa på webben och lätta på samvetet genom att samtidigt skänka pengar till välgörenhet – utan att det kostar något extra.
© Shutterstock

Shoppa och skänk pengar

Det är mycket fokus på shopping nu för tiden och även om svenskarna överlag är givmilda, är det lätt att glömma bort välgörenhetsorganisationerna som kämpar för en bättra värld. Det finns dock flera sätt att shoppa och samtidigt skänka pengar.

15 januari 2019 av Martin Haverholm

Svenskarna är kända för att vara givmilda och de stora galorna på tv brukar samla in stora belopp till välgörenhet.

Runt juletid är givmildheten som störst, men det är enkelt att skänka pengar året om.

Flera webbtjänster ger automatiskt en procentandel av summan du handlar för till välgörenhet och ofta kan du välja själv vart pengarna ska gå.

Här är tre exempel på webbsidor som skänker pengar när du shoppar.

1. Amazon Smile

Amazon Smile

Om du använder webbadressen smile.amazon.com (alltså smile i stället för www.) när du handlar på Amazon, kan du välja vilken organisation du vill stödja.

Miljontals människor köper dagligen allt från böcker och musik till dagligvaror och elektronik på världens mest kända webbvaruhus, Amazon. Tyvärr är det inte särskilt många av kunderna som känner till funktionen Amazon Smile.

Med Amazon Smile är det enkelt att skänka pengar till välgörenhet samtidigt som du handlar. Det är bara att använda Smile i stället för www när du besöker Amazon. Sedan loggar du in och handlar som vanligt.

Skillnaden är bara att du kan välja mellan flera välgörenhetsorganisationer som Amazon ger en procentandel av de pengar du betalar för varorna du köper. Smile fungerar även på amazon.co.uk och Amazon.de.

Här hittar du Smile: smile.amazon.com

2. Robin Good

Robin Good

Hälften av alla pengar Robin Good får in går till välgörenhet.

Robin Good är en svensk sajt som arbetar tillsammans med en rad e-handelsföretag.

På hemsidan väljer kunderna de företag de vill handla ifrån, till exempel Webhallen, Bokus, Lindex och Bagaren och kocken. Därefter väljs vilken välgörenhetsorganisation som ska få pengarna.

Fem procent av det belopp du handlar för går till välgörenhet. Du får alltså varor för hela beloppet, medan det skänkta summan betalas av företaget du handlar hos. Det hela fungerar genom att Robin Good får kommission från de företag som de driver trafik till.

Här hittar du Robin Good: https://imrobingood.com

3. Humble Bundle

Humble Bundle

Köp paket (bundles) med till exempel spel, så går en del av intäkterna till välgörenhet (humble).

Humble Bundle är sedan flera år känt bland alla som spelar datorspel eftersom de säljer buntar av spel till extremt förmånliga priser.

Numera går det även att köpa samlingar med exempelvis e-böcker och säkerhetsprogram till riktigt förmånliga priser.

För att skänka pengar via Humble Bundle måste du först skapa ett konto på hemsidan. Sedan kan du välja ett paket som du vill köpas. Det går även att prenumerera på månatliga paket.

När du valt ett paket kan du välja hur mycket av pengarna som ska gå till välgörenhet och hur mycket Humble Bundle och upphovsmännen får.

Paketen förnyas var fjortonde dag. I vissa fall går pengarna till en förutbestämd mottagare., men oftast finns det flera att välja mellan.

Här hittar du Humble Bundle: www.humblebundle.com

Just nu kan du prova 1 nummer av PC-tidningen för endast 29 kronor. På köpet kommer du då åt hela Fördelszonen med över 400 kontrollerade och säkra program. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...