Google Sites – Hur skapar man en gratis hemsida? Det förklarar vi här.
Skapa en egen gratis hemsida:

Det tar inte mer än 5 minuter att skapa en gratis hemsida med Google Sites. 

© Shutterstock

Så här gör du en egen hemsida

Med tjänsten Google Sites kan du enkelt skapa en egen hemsida för exempelvis din förening, en födelsedag eller ett gemensamt fotoalbum – helt gratis.

28 februari 2022 av Niklas Ernst

Det kan vara både krångligt och tidskrävande att samordna vägbeskrivning, program, menyer och önskelistor om du till exempel ska arrangera en födelsedag eller ett bröllop med många gäster.

Men det behöver inte alls vara så. Du kan nämligen enkelt samla all information som gästerna behöver på en egen hemsida.

Med Google Sites är det enklare än någonsin att skapa en hemsida med bilder, video, kartor och allt annat nödvändigt innehåll. 

En sådan hemsida passar även bra för exempelvis en förening, en klubb, en hobby eller vad du nu vill visa upp på nätet. 

Och det är till och med gratis att skapa den. Det krävs bara ett Google-konto.

LÄS ÄVEN: Så skapar du ett Google-konto

Hur skapar man en hemsida?

Traditionellt sett har det varit förbehållet dem som har koll på kodning och programmering att skapa en hemsida. De senaste åren har det dock blivit lättare för alla att få sin egen hemsida tack vare olika tjänster på nätet.

CMS-system som WordPress är populära bland bloggare eftersom det är relativt enkelt att skapa en snygg och professionell hemsida, och det finns mycket hjälp att få när det gäller design och nya funktioner.

Men du kan göra en hemsida ännu enklare. 

Med Google Sites behöver du bara flytta över det innehåll som du vill ha till sidan och klicka på publicera, så är du ute på nätet.

> LÄS ÄVEN: Google är inte längre den populäraste hemsidan på nätet

Vad kostar en hemsida?

Det är faktiskt inte så dyrt att ha en hemsida – inte ens en professionell sådan. De fasta utgifterna ligger vanligtvis bara på ett par hundra kronor om året när hemsidan är online.

Om du däremot tänker anlita någon för att skapa hemsidan kan det kosta en del.

En professionell hemsida kan kosta allt från ett par tusen kronor och uppåt. Om du vill ha en bra och fullt funktionell hemsida för exempelvis ett mindre företag eller en butik ska du förvänta dig ett pris på ca 20–50 000 kronor, och ska den ha avancerade funktioner kan priset lätt bli dubbelt så högt.

För de flesta är det inte alls nödvändigt att betala för en hemsida.

Om du till exempel bara vill visa upp dina semesterbilder eller en hobby, eller behöver en plats att samla information om nästa familjefest, så behöver det inte kosta en krona. Det finns dock begränsningar på de gratis hemsidorna – du måste till exempel kompromissa om exempelvis hemsidans adress på nätet – även kallad webbadress.

På PC-tidningen gillar vi möjligheterna hos Google Sites, som gör det enkelt att skapa en enkel hemsida gratis.

Google Sites är enkelt att använda

Google Sites är ett utmärkt verktyg för att skapa en egen webbplats, eftersom du inte behöver känna till kodning eller programmering över huvud taget.

Systemet i Google Sites är uppbyggt som ”drag och släpp”, där du bara väljer de objekt som ska finnas på hemsidan och sedan flyttar runt dem med musen – precis som det passar dig.

Det är ett utmärkt verktyg om du ska skapa en enkel och snabb hemsida, till exempel för din förening, dina semesterbilder eller nästa fest. 

Webbsidorna i Google Sites är också väldigt lätta att uppdatera och underhålla när du väl har fått ut din hemsida på nätet.

LÄS ÄVEN: Testa hur snabb din hemsida är

Skapa enkelt och gratis en egen hemsida med Google Sites
Google Sites:

Användargränssnittet i Google Sites är intuitivt och lätt att använda. Du kan lägga till en massa olika innehåll till hemsidan, till exempel text, bilder och video. 

Hur skapar man en hemsida?

När du är inloggad på ditt Google-konto tar det bara ett ögonblick att skapa en egen hemsida. 

Öppna bara verktyget Sites från ditt Google-konto. Det gör du genom att öppna en ny webbläsarflik i Chrome och klicka på prickarna längst upp till höger. Här väljer du Sites.

Nu kan du välja att utgå från några av de mallar som Google har skapat, eller starta med en tom hemsida. Det enklaste är att börja med en mall – du kan alltid ändra färger och layout senare. 

Sedan är det bara att sätta igång och fylla på med innehåll. På menyn till höger kan du se de olika alternativen och dra in exempelvis en bild eller textruta där du vill ha det på hemsidan. 

När du är klar väljer du Publish längst upp till höger, namnger webbplatsen och sedan är din hemsida tillgänglig på nätet. 

I PC-tidningens guide till Google Sites lär du dig mer om hur du bäst bygger en egen hemsida gratis. 

Ta en närmare titt på vår guide till Google Sites här

Infoga innehåll på din hemsida

Det är otroligt enkelt att infoga innehåll som du vill dela med dig av till andra på Google Sites. 

Det kan vara bilder i ett galleri, en video från YouTube eller kanske en karta från Google Maps med en adress på så att det är enkelt att hitta rätt.

Det är också enkelt att skapa undersidor, så att besökarna kan klicka sig runt på din hemsida och gå på upptäcktsfärd i ditt innehåll. 

Google Sites är enkelt att använda och du kan smidigt utforska möjligheterna på egen hand.

Stor guide till en egen hemsida med Google Sites

Om du vill ha lite hjälp att komma igång kan du i det nya numret av PC-tidningen 5/2022 läsa första avsnittet av vår serie om Google Sites. Här lär vi dig allt du behöver veta om Google Sites i fyra avsnitt.

Du kan redan nu läsa det första avsnittet ”Så skapar du en hemsida på 5 minuter” i Fördelszonen.

Det fjärde och sista avsnittet är tillgängligt från slutet av april 2022 när det har publicerats i tidningen. Med de fyra avsnitten får du alla verktyg för att skapa en egen hemsida. 

Kanske är du intresserad av...