Mozilla Firefox webbläsare

Använder du webbläsaren Firefox kan du nu surfa utan risk för att spåras av företag eller kriminella.

© Pixabay

Firefox står upp för din integritet

I och med den senaste uppdateringen av webbläsaren Firefox har det blivit svårare för företag och kriminella att samla information om dig och allt du gör på internet.

Du övervakas överallt på internet av företag som till exempel Google, som försöker ta reda på så mycket de bara kan om dig för att visa för dig intressanta annonser.

Med hjälp av webbläsaren Firefox blir den nu lite lättare att stoppa det här snokandet.

I standardinställningen av den senaste versionen av Firefox blockeras alla cookiefiler som används för att spåra dig på internet. Funktionen har funnits länge, men tidigare behövde den aktiveras manuellt.

I den nya uppdateringen av Firefox går det att välja om blockeringen alltid ska gälla eller om den bara ska aktiveras vid surfning i privat läge.

Firefox stoppar spårning

Mozilla Firefox webbläsare

Firefox har gjort det ännu enklare att skydda din integritet när du surfar på internet.

Samtidigt som säkerheten skruvas upp, har funktionen blivit enklare att hitta och att använda. Mozilla har rensat bort en rad inställningar som tidigare krävdes för att aktivera skyddet.

Redan förra året uppdaterades Firefox för Android och iOS med blockering av spårningsfiler.

Spårningsfiler, så kallade tracking cookies på engelska, sparas av webbsidor på din hårddisk för att, som det hävdas, göra nästa besök på hemsida smidigare.

Spårningsfilerna registrerar även exempelvis vad du googlar efter och vilka webbsidor du öppnar när du har lämnat webbsidan som sparade filer. Det gör att företag som vill annonsera får veta mer om dig och de kan då visa reklam som du antas vara extra mottaglig för.

Redaktionen rekommenderar: Komplett säkerhetspaket

Vi har samlat ihop 10 kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. De är noga utvalda och kontrollerade av redaktionen och du hittar alltid de senaste versionerna av dem i Fördelszonen.

Till varje program hör även artiklar som hjälper dig att komma i gång och med grunderna i programmen.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen samt tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...