Chrome bokmärken

Om du lägger lite tid på att organisera dina bokmärken i Chrome kan du på sikt spara många timmar. Då blir det nämligen mycket lättare att hitta de sidor du använder ofta. 

Smart trick gör plats för flera bokmärken i Chrome

Det finns vanligtvis plats för ynka 9–10 bokmärken på bokmärkesraden i Chrome. Det vill säga om du inte känner till våra tips som tar fem minuter att utföra, men hjälper dig under lång tid framöver.

11 mars 2023 av Steffen Nielsen

Bokmärkesfältet i Chrome är det verktygsfält som visar genvägar till de hemsidor du har valt att spara som bokmärken.

De här genvägarna kallas bokmärken eller favoriter och ligger sida vid sida i bokmärkesfältet, där du kan klicka på dem för att gå direkt till önskad hemsida.

Det är en funktion som jag och mina kollegor använder flera gånger om dagen för att enkelt hitta dokument, hemsidor och tjänster som vi använder ofta.

Det är bara ett problem. 

Det finns bara plats för ett begränsat antal bokmärken. De bokmärken som blir över får trängas bakom en pil längst till höger, där det tar längre tid att komma åt dem och de kanske glöms bort.

Läs även: Sök enkelt bland öppna flikar, bokmärken och tidigare besökta sidor i Chrome

Lyckligtvis finns det en lösning, faktiskt ett riktigt smart trick, så att du kan få plats med många fler bokmärken på bokmärkesraden. Det kräver lite manuellt arbete, men det är något du har stor nytta av under lång tid framöver.

Så får du mer plats för bokmärken

Du lägger till en hemsida eller flik i Chrome i din bokmärkesrad genom att klicka på stjärnan till höger i adressfältet.

Här utgår vi från att du redan har en bokmärkesrad som är fullspäckad med bokmärken – många fler än det finns plats för.

Lösningen går nu ut på att ta bort namnet från bokmärkena, så att endast ikonerna (de så kallade favicons) visas i raden. Så här går det till.

  1. Högerklicka på ett bokmärke och klicka på Redigera.
  2. I fältet Namn markerar du all text och klickar på Delete på tangentbordet.
  3. Klicka på Spara nederst i rutan.
  4. Nu visas bokmärket enbart som en ikon i bokmärkesfältet och du får plats med många fler. 

Läs även: Så skapar du bokmärken i Google Chrome

Bokmärken i Chrome
Spara utrymme:

Här har vi tagit bort namnet på de sista fem genvägarna, medan namnet fortfarande är synligt för Apple och Google. Om du inte kommer ihåg vad som ligger bakom ikonen kan du hålla musen över och se den url som du har sparat. 

Bonus: Lägg bokmärken i mappar

Tänk också på att du kan spara bokmärken i mappar. 

Det kan vara bra av flera anledningar, inte minst om du har flera bokmärken med samma ikon, till exempel flera kalkylblad från Google Kalkylark eller flera undersidor på samma hemsida. 

Så här skapar du en mapp.

  • Högerklicka på en tom plats i bokmärkesfältet och välj Lägg till mapp.
  • Ge mappen ett namn och klicka på Spara.
  • Nu kan du dra bokmärken till mappen, och därmed få mer plats för bokmärken på själva bokmärkesraden.
  • Nästa gång du vill spara en sida kan du välja att spara bokmärket i en viss mapp redan från början.

Läs även: Öppna alla bokmärken i Chrome eller Firefox samtidigt

Det finns också möjlighet att dra bokmärken till mappen Andra bokmärken längst till höger. Vi rekommenderar dock att du lägger de bokmärken du använder oftast direkt i bokmärkesfältet, där du alltid kan se dem. 

Organisera bokmärken ännu bättre

Bokmärkeshanteraren är Chromes verktyg för att organisera bokmärken. Här kan du flytta runt dem, fördela dem i mappar, byta namn och ta bort dem. 

Du hittar funktionen genom att gå till Chromes inställningar (de tre prickarna uppe till höger) och välja Bokmärken följt av Bokmärkeshanteraren.

Här får du enkel överblick över dina bokmärken och mappar och kan organisera dem kors och tvärs genom att bara dra i dem. 

Det är ett ganska enkelt sätt att organisera sina bokmärken, och det tar förvånansvärt kort tid i förhållande till hur mycket tid du sparar när du ska hitta dina sidor och dokument igen. 

Läs även: Så håller du reda på bokmärken i webbläsaren

Kanske är du intresserad av...