Google Chrome Canary

Här kan du läsa om funktioner i Google Chrome som de flesta inte känner till.

© Shutterstock

Så testar du Googles "hemliga" webbläsare Chrome Canary

Stäng av irriterande ljud och använd mindre arbetsminne - här är inställningarna i Googles hemliga webbläsare som du kan undersöka närmare.

1 augusti 2018 av Niklas Ernst

Google Chrome är en bra och mångsidig webbläsare, men vet du att den innehåller betydligt fler funktioner än vad du har direkt tillgång till?

Chrome Canary är Googles utvecklingsversion av webbläsaren där sökgiganten testar nya tilltag och funktioner, och det är en version som du kan hämta hämta och testa.

En del funktioner finns tillgängliga även i den vanliga versionen av Chrome och kan aktiveras där, medan andra är exklusiva för Chrome Canary. De sistnämnda omfattar väldigt experimentella eller helt nya funktioner.

Utforska nya funktioner med Google Chrome Canary

Om du ändå vill utforska de nya möjligheterna kan du installera Google Canary-webbläsaren. Den kan vara installerad parallellt med din vanliga webbläsare, och det går att ändra inställningarna i Chrome Canary utan att vanliga Chrome-webbläsaren påverkas.

Du kan alltså fortfarande använda Chrome som din vanliga webbläsare, medan du experimenterar och utforskar de nya möjligheterna som finns i Canary. 

Du kan hämta Chrome Canary till Windows här, Mac här och Android här.

OBS: Kom i håg att webbläsaren Canary kan vara väldigt instabil och uppdateras nästan dagligen. Det är et betydligt mer osäker än vanliga Chrome-webbläsaren.

Om du ska utföra viktigt arbete eller hantera personlig information är det inte någon bra idé att använda Chrome Canary, använd i stället din vanliga webbläsare.

Så använder du Google Chrome Canary

För att aktivera experimentfunktionerna i Chrome Canary, ska du i adressfältet skriva: chrome://flags

Nu visas en lång lista med olika inställningar. 

Om du snabbt vill hitta en specifik inställning, till exempel någon av de nedanstående, kan du trycka på Ctrl och F för att söka på sidan. Det går också att söka längst upp på sidan.

Det finns många funktioner att experimentera med, men vi har valt ut tre stycken att titta närmare på. 

1. Få en försmak av Google Chromes nya utseende

Google arbetar med en nytt utseende till både Google Chrome och Android, och i Chrome Canary kan du få en försmak av detta. 

Om det inte redan är aktiverat kan du göra det under: UI Layout for the browser's top chrome

Till höger i rutan ska du välja Refresh varvid browsern frågar om du vil starta om. Det behöver du göra för att ändringarna ska träda i kraft.

I bland kan det vara nödvändigt att starta om två gånger innan det fungerar.

Google Chrome Canary på mobiltelefon

Du kan även testa Google Chrome Canary på din Android-mobil, där du kan testa nya verktyg och funktioner innan de lanseras.

© bangoland / Shutterstock.com

2. Spara arbetsminne på flikarna

Om du brukar ha många flikar öppna samtidigt, kan Chrome vra något av en minnesslukare, vilket betyder att datorn börjar arbeta långsamt.

I Google Chrome Canary kan du aktivera en funktion som gör att webbläsaren automatiskt "släcker" tabbar som inte används om minnesanvändningen blir för hög.

Du aktiverar funktionen under: Automatic tab discarding

I rutan till höger ska du välja Enabled och sedan starta om Chrome.

> Läs fler tips och trick för Chrome här

3. Stäng av ljudet i öppna flikar

Du känner säkert till situationen - du har öppnat lite för många flikar och någon av dem börjar spela musik eller en högljudd annons.

I den normala versionen av Google Chrome kan du se vilken flik det handlar om tack vare den lilla ljudikonen. Om du däremot vill stänga av ljudet måste du först växla till den aktuella fliken och sedan stänga av upphovet till ljudet.

Med den här inställningen i Chrome Canary klickar du bara på ljudikonen på fliken. Det stänger av allt ljud från den fliken tills du klickar på ikonen igen.

I listan över inställningar ska du leta efter: Tab audio muting UI control

I rutan till höger ska du välja Enabled och sedan starta om Chrome.

> Just nu kan du testa ett nummer av PC-tidningen med full tillgång till Fördelszonen och fler än 300 säkra och testade program till din dator för bara 29 kronor. Läs om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...