Nu behöver du inte längre öppna din webbläsare utan kan titta på hemsidor direkt på skrivbordet. Här är till exempel Google Maps.  

Nu kan du hämta hemsidor som appar

Allt fler hemsidor kan nu hämtas som appar till din dator, surfplatta och smartmobil. Vi visar hur du kan hämta de praktiska webb-apparna.

16 december 2019 av Niklas Ernst

Du känner till vanliga program till datorn som till exempel Microsoft Word, och du känner till onlineverktyg som exempelvis Gmail.

NU behöver du lära dig begreppet PWA som står för progressiv web app och är en blandning av en traditionell hemsida och ett program till datorn.

En PWA kan köras både på datorer, telefoner och surfplattor, vilket gör dem väldigt mångsidiga och enkla att använda. 

Det praktiska med dem är bland annat att du bara behöver klicka på en ikon på skrivbordet för att till exempel öppna Google Maps i din webbläsare.

> Läs också: Så hämtar du kartor i Google Maps

Så hämtar du en PWA till din dator

För att hämta en PWA behöver du använda Google Chrome, när den nya Microsoft Edge släpps i januari 2020 kommer även den webbläsaren att fungera.

Skriv in adressen till exempelvis Google Maps.

Klicka sedan på det lilla plustecknet till höger i adressfältet. När du gör det frågar datorn om du vill installera Google Maps. Klicka bara på Installera.

Efter några ögonblick kommer appen att vara installerad datorn, och när du hädanefter vill använda Google Maps behöver du bara klicka på ikonen på skrivbordet.

Här under kan du se hur du installerar en PWA:

PWA - hämta hemsidor som appar

Med ett klick kan du installera en webb-app på din dator. 

© PC-tidningen


Här kan du se exempel på hemsidor som du kan hämta som PWA-appar:

Kanske är du intresserad av...