Google sparar ström med nya version 57 av webbläsaren Chrome

Chrome sparar ström

Med version 57 av webbläsaren Chrome lovar Google betydligt lägre strömförbrukning när många flikar är öppna samtidigt.

24 april 2017 av TRS

Det pågår en grön kamp i det tysta mellan webbläsarna Edge från Microsoft och Chrome från Google. Båda vill gärna vara den minst strömslukande webbläsaren av alla. Det hela började när det åtskilliga tester visade att Edge är mer energieffektivt än Chrome.

En av utmaningarna med Chrome är strömförbrukningen från flikar i bakgrunden. Vid vissa tillfällen kan dessa inaktiva flikar sluka en tredjedel av Chromes totala strömförbrukning. Med version 57 lovar nu Google att processorförbrukningen har sänkts med en procent för särskilt energislukande flikar i bakgrunden.

Se vilken version av Google Chrome du har

  1. Klicka på de tre prickarna överst till höger.
  2. Välj Hjälp och klicka på Om Google Chrome
  3. Versionsnumret står under knappen Få hjälp med att använda Google Chrome

Rent praktiskt sker besparingen när flikarnas kontakt med processorn begränsas genom att de inte behöver uppdateras så ofta. Flikar som spelar upp ljud berörs inte av den här begränsningen.

Det är dock inte enbart av miljöhänsyn som Google inför den här förändringen. En avgörande faktor är att en webbläsare som används i bärbara datorer måste spara på strömmen för att datorns batterier ska räcka längre. Och Google vill inte att Chrome väljs bort på grund av att den drar för mycket ström.

Som prenumerant kan du läsa de fem senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype

Kanske är du intresserad av...