© Unsplash

VPN guide - Använd svenska sajter när du är utomlands

VPN guide - Använd svenska sajter när du är utomlands

30 augusti 2021

Vad är en VPN-tjänst?

VPN står för Virtual Private Network, vilket betyder att man skapar en krypterad anslutning mellan två enheter med tillgång till internet.

På nätet syns ofta reklam för olika VPN-leverantörer och många som skapar content på exempelvis Youtube kan bli sponsrade av ett VPN-företag.

Detta kan ge en uppfattning om att det är farligt att öppna en webbläsare eller en app, men så är naturligtvis inte fallet.

Hur nödvändigt är det att använda VPN idag och vad kan det egentligen hjälpa till med?

Myter om VPN

Först ska vi spräcka några vanliga missuppfattningar om VPN-tjänster som vi ofta hör, missuppfattningar som till viss del uppmuntras av många av de olika VPN-företagen som finns idag. Mycket av den marknadsföring som görs för denna teknik visar upp en ganska skev bild som vi klarar upp nedan. Dessa är några av de vanligaste myterna:

  • Användning av VPN är nödvändigt för att skydda och kryptera dina lösenord och skydda dem mot stölder. Detta är falskt. Alla sajter du besöker idag som visar ikonen för ett hänglås i adressfältet är redan säkra och krypterade, en VPN-tjänst tillför ingen säkerhet.


  • VPN-tjänster marknadsför sig genom att påstå att de använder samma säkerhet som militären. Detta stämmer, men det är standard idag, även känt som AES (Advanced Encryption Standard) detta är exakt samma kryptering som redan finns i din webbläsare.


  • Din internetleverantör kan inte se allt du tar dig för på nätet när du använder VPN. Det är förvisso sant att namnen på de domäner du besöker kan synas men de kan inte se varje klick du gör, eller spara all din data. En VPN-tjänst skyddar dig inte nämnvärt från din leverantör, snarare försätter du dig i en sits där du ger den VPN-tjänst du använder tillgång till din aktivitet på de sajter du besöker.


Verkliga användningsområden för VPN

Om VPN nu inte skyddar lösenord eller skyler din information mellan dig och din internetleverantör, vad ska man då ha en VPN-tjänst till?

Tekniken användes mest till en början för att tillåta anställda på företag och kontor att kunna arbeta hemifrån, men fortfarande ha tillgång till datorn på jobbet. För privatpersoner ser dock situationen annorlunda ut.

Tänk underhållning. Exempelvis går det att via en VPN-tjänst att komma åt annat utbud på streamingtjänster genom att välja att se sidan från ett annat land.

Detta är också något som är möjligt utomlands i till exempel Spanien och vill komma åt din svenska streamingtjänst eller någon annan svensk underhållningssajt såsom SVT PLay vilken endast är tillgänglig i Sverige.

Oftast hänvisas du till den spanska motsvarigheten av sajten du vill besöka, ett exempel som kan vara ganska vanligt är om du vill spela på ett live casino. Med en VPN-tjänst kan du komma åt den svenska sajten istället.

Hur använder man en VPN-tjänst?

Det finns några så kallade gratisalternativ, men då rör det sig ofta om att vissa basfunktioner är gratis, samt att det därtill brukar finnas ett “pro” eller premium läge som kostar.

De VPN-tjänster som de flesta känner igen är NordVPN eller ExpressVPN men det finns många fler alternativ.

Att använda VPN är inte svårt, generellt sett handlar det om ett fåtal steg för att komma igång, oavsett i vilket land du befinner dig.

  1. Ladda ned och installera en VPN-app eller tjänst, antingen till din dator eller din mobil

  2. Du behöver ofta registrera dig som användare för de betalda varianterna men VPN utan registrering förekommer också

  3. När installationen är klar, välj vilket land du vill utge dig att surfa ifrån och VPN löser resten

När borde man använda ett VPN?

VPN är egentligen inte speciellt nödvändigt att använda i Sverige. Den enda egentliga användningen vi har är om vi vill se en serie på en streamingtjänst som inte ingår i det svenska utbudet. Alternativt om vi vill se ett program på SVT Play under semestern utomlands.

Annars kan du använda ett VPN när du är utomlands och tvivlar på internetsäkerheten i det land du besöker, då kan VPN absolut vara väl värt den extra tryggheten. I Sverige är VPN i princip överflödigt då vi har mycket god säkerhetsstandard för internet.

----------

Kanske är du intresserad av...