Varifrån kommer internet?
Varifrån kommer internet?

Djuphavskablar som är hundratals mil långa gör det möjligt att surfa på internet och skicka e-post.

© Shutterstock

Varifrån kommer internet?

Internet beskrivs ofta som ett moln, men sanningen är en helt annan. 99 procent av världens internettrafik löper nämligen på havsbotten genom kablar som är tjocka som en överarm.

Kablar med en total längd på över 100 000 mil gör det möjligt för dig att läsa den här texten. Internet är extremt fysiskt och består bland annat av mängder med kablar och servrar över hela världen.

Medan de flesta vet att de hämtar innehåll från en server när de tittar på Netflix eller söker på Google, är det nog inte så många som tänker på att all data som skickas till just din skärm i detta nu färdas på havets botten i enorma kablar som kan ligga ända ner på 8 000 meters djup.

Kablarna förbinder länder och kontinenter och med ljusets hastighet färdas informationen från andra sidan jordklotet till dig på någon sekund.

Här finns kablarna

Det är en spektakulär syn att se alla dessa djuphavskablar uppritade på en karta. TeleGeography gör en interaktiv karta som visar var alla dessa kablar ligger och var de når land.

De stora kablarna över, eller snarare under, Atlanten når land i England eller i något annat europeiskt land med kust mot väst. Till Sverige kommer det kablar från såväl Tyskland, Polen, Baltikum som Danmark och Norge. Kartan visar vilka som äger och underhåller kablarna, hur långa de är och vad de heter.

Här är ett utsnitt av kartan. Du kan även se den i full storlek.

Läs mer i PC-tidningen

I PC-tidningen nummer 4/2018 kan du läsa mer om de 400 megakablar som gör det möjligt att få fram dessa rader och andra webbsidor till dig.

Hundratals havskablar binder ihop världen.

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa tidningen direkt i din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med appen kan du även läsa de senaste numren av tidningen. På köpet får du ett reservbatteri som laddar upp mobilen om batteriet börjar ta slut.

Som prenumerant får du även tillgång till Fördelszonen, som innehåller över 300 säkra och kontrollerade program.

Kanske är du intresserad av...