De första 60 satelliterna av 12000 är redo att skickar upp i omloppsbana runt jorden.
Starlink

De första 60 satelliterna av 12000 är redo att skickar upp i omloppsbana runt jorden.

© SpaceX

Tesla-chefen vill skicka upp internet i rymden

Teslas chef Elon Musk vill skicka upp 12000 satelliter i omloppsbana runt jorden för att erbjuda internet till områden utan ordentliga förbindelser.

Det privata rymdföretaget SpaceX är på god väg att leverera internet till hela planeten. Med hjälp av 12000 små satelliter ska de kunna leverera internetuppkoppling till alla platser på jorden.

Det låter som en galen science fiction-idé, men redan i maj skickade SpaceX upp de första 60 av de små kommunikationssatelliterna.

Det har fått namnet Starlink, och det är SpaceX:s grundare Elon Musk som står bakom projektet.

Vem är Elon Musk?

Elon Musk är expert på vilda och till synes orealistiska påhitt, men har också ett väldigt speciellt öga för vilka av idéerna som går att förverkliga. 

Han skapade sin förmögenhet genom att grunda betaltjänsten Paypal. Ungefär samtidigt 2004 blev han inblandad i Tesla där han inte bara finns kvar utan är nu företagets högsta chef. 

Det var också Elon Musk och SpaceX som 2018 skickade upp en sportbil av modellen Tesla Roadster i rymden och vidare ut i solsystemet. Detta gjordes som ett test av SpaceX:s raket Falcon Heavy.

I videon här under kan du se SpaceX:s egna fyra timmar långa video från uppskjutningen, inklusive Tesla Roadstern som svävar i rymden.

Elon Musk utlovar internet från rymden

Planen är att Starlink ska kunna leverera internethastigheter på upp till tio megabit per sekund, och det enda som ska behövas för att kunna ansluta sig till Starlink är en mottagare för cirka 200 dollar (ungefär 1900 kronor).

SpaceX har inte offentliggjort något datum för när Starlink-projektet ska vara klart, men Musk säger att det kommer att krävas tolv liknande uppskjutningar med 60 satelliter för att företaget ska kunna erbjuda en tillfredsställande täckning till sina kunder.

Du kan själv se satelliterna på natthimlen med det här verktyget. Du behöver bara skriva in ordet Starlink i sökfältet för att få en lista med satelliterna.

Kanske är du intresserad av...