HedyLamarr

Skådespelare uppfann Wi-Fi

Hedy Lamarr är mest känd för sin tid som skådespelare i hollywoodfilmer, men hon uppfann faktiskt en teknik som senare gjorde det möjligt att uppfinna Wi-Fi och Bluetooth. Nu i veckan skulle hon ha fyllt 101 år.

13 november 2015

Hedy Lamarr var en av hollywoodfilmens superstjärnor på 40-talet. Hon spelade mot manliga legender som Clark Gable och Spencer Tracy och kallades "världens vackraste kvinna". Vad många däremot inte känner till är att hon även var en mycket intelligent uppfinnare på fritiden.

Under Andra Världskriget blev Hedy Lamarr, som föddes i Österrike, väldigt intresserad av hur hon skulle kunna hjälpa till i kampen mot de tyska trupperna, och tillsammans med kompositören George Antheil fokuserade hon på de radiosignaler som torpeder använder för att styra mot sina mål. Radiosignalerna kunde nämligen enkelt blockeras, vilket resulterade i att torpederna inte nådde sina tilltänkta mål. Tillsammans med Antheil utvecklare Lamarr tekniken "bandspridningsteknik" som möjliggjorde automatiskt frekvensbyte mellan 88 olika kanaler - för många för fienden att lyckas blockera samtidigt.

Den amerikanska militären fick aldrig någon direkt användning av tekniken, men använde den 20 år senare då Lamarrs patent hade löpt ut. Tekniken har därefter legat till grund för många moderna tekniker som GPS, Bluetooth och Wi-Fi – tekniker som många av oss använder dagligen.

Hedy Lamarr avled år 2000 men fick erkännande för sin uppfinning före sin död, då hon 1997 tilldelades Electronic Frontier Foundations Pioneer Award.

Kanske är du intresserad av...