TP-Link-ac-router

Så får du ett bättre trådlöst nätverk

Det kan vara frustrerande att ha ett dåligt trådlöst nätverk hemma. Med de här fem enkla tipsen kan du göra ditt WiFi bättre.

11 oktober 2016 av Anders Daugaard

Om du är trött på att internet är långsamt, räckvidden begränsad och enheter tappar kontakten med det trådlösa nätverket, då kan det vara dags att bearbeta det så att det blir både bättre och snabbare. Här är fem effektiva tips, varav tre av dem är gratis att genomföra.

Placera routern rätt

Leta reda på en central placering för routern, så att den inte står i ena hörnet av hemmet, framför allt inte om den mesta av nätverksenheterna befinner sig i det andra hörnet. Routern bör dessutom vara placerad ganska högt, eftersom den skickar signaler både snett uppåt och snett nedåt.

Byt kanal och frekvens

I tätbebyggda områden kan många trådlösa nätverk störa varandra. Gå in i routerns inställningar och ändra kanalen till "auto", eller välj en specifik kanal där så få andra routrar som möjligt arbetar. Det kan du ta reda på med gratisprogrammet Acrylic Wi-Fi Home. Se dessutom till att välja 5 GHz-bandet i den mån du har möjlighet, eftersom det är snabbare och kan hantera mer trafik är 2,4 GHz-bandet.

Uppdatera utrustningen

De flesta modernare routrar är inställda på att själva leta efter uppdaterade versioner av enhetens inbyggda operativsystem, så kallad firmware. Ändå bör du logga in på routern och kontrollera att dess firmware verkligen är uppdaterad till den senaste versionen. Glöm inte heller att även kontrollera övrig nätverksutrustning, så att allting använder sina respektive modernaste programversioner.

Skaffa snabbare nätverk

Uppgradera ditt internetabonnemang från din leverantör, om du har svårt att strömma film och musik från internet utan att det hackar eller gör pauser i nedladdningen. Beroende på omständigheter kan du eventuellt få snabbare internet utan att det kostar mer än tidigare, om det var länge sedan du skaffade ditt abonnemang.

Köp en ny router

Om du byter ut din gamla router till en modern ac-router, eller ansluter en snabbare router till den som du fick från din internetleverantör, kan du komma att märka en stor förändring. En gammal router kan ha svårt att hantera antalet enheter som har anslutits till nätverket. I många fall kan en modern router inte bara vara snabbare, utan även vara bättre på att fördela trafik mellan de anslutna enheterna.

Läs vårt stortest av fem supersnabba ac-routrar i PC-tidningen nummer 16/2016 och se vilken modell som blir vår testvinnare.

Kanske är du intresserad av...