Surfa på nätet när du flyger
Internet på flyget:

Om det är upp till EU-kommissionen ska du i framtiden kunna vara online när du flyger.

EU vill ge dig internet på flygresan

Framöver blir det enklare att surfa på nätet när du flyger. Det utlovar EU-kommissionen som kommer att säkerställa de nödvändiga frekvenserna som ska ge oss internet i luften.

6 december 2022 av Steffen Nielsen

”Jag skriver till dig när vi har landat”.

Flygplan är en av få platser där vi måste vara utan vårt kära internet. Eller ta en välbehövlig paus från det. Allt beroende på hur man ser på det.

Så länge vi är i luften fungerar nämligen inte vårt dataabonnemang, och de flygbolag som erbjuder Wi-FI tar vanligtvis väl betalt för det. 

De flesta av oss lever således med en internetpaus när vi är ute och flyger.

EU vill säkra internet i flygen

Nu tyder dock mycket på att internetförbindelse på 10 kilometers höjd ska blir var mans rätt. 

EU-kommissionen har meddelat att man kommer att arbeta för att införa 5G-nät i europeiska flygplan. Detta görs genom att reservera de frekvenser som krävs.

I ett pressmeddelande med EU-kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton, som avsändare, uppger man att passagerare på EU-flyg ska kunna använda sina mobilers kapacitet och funktioner fullt ut.

Så fungerar internet på flyg

Nu kanske du undrar hur ett flygplan kan tillhandahålla Wi-Fi som du kan betala för att ansluta dig till med din mobil, när du inte kan använda dig av dataanslutningen på själva mobilen?

Det beror på att flygplanet har ett eget Wi-Fi. 

Vanligtvis sitter en antenn under flygplanet. Med den kopplar flygplanet upp sig mot Wi-Fi från sändarmaster eller – när planet befinner sig över vatten – från satelliter i omloppsbana runt jorden. Härifrån skickas internetsignalerna vidare via en så kallad pico-cell, som är en slags repeater som levererar förbindelse till ett begränsat geografiskt område, till exempel ett flygplan.

Läs även: Flyg säkert på semestern med batterier i handbagaget.

Flygplanets kommunikationssystem använder samma slutna nätverk. På så sätt säkerställer flygbolaget att signalerna från passagerarnas mobiler inte stör systemen, något som det annars finns risk för när exempelvis mobiler kopplar upp sig mot vanliga dataanslutningar.

picocell

En Pico-cell från internetleverantören GoGo som levererar flyginternet i Kanada och USA. Utrustningen i flygplanet kopplar upp sig mot de över 200 markantenner som GoGo har satt upp i Nordamerika. 

© Matti Blume, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

EU: 5G i luften

EU:s initiativ är en kraftig utökning av de möjligheter att surfa på nätet som vissa flygbolag redan erbjuder. 

Det nydanande är att nya frekvenser reserveras, så att 5G-anslutning för flygpassagerare framöver kan tillhandahållas.

De innebär potentiellt en blixtsnabb internetuppkoppling i flygplan.

Läs även: Få svar på alla dina frågor om 5G här

Liknande åtgärder i USA har inte blivit verklighet

Frågan är dock om flygbolag överhuvudtaget är intresserade av passagerare som sitter med näsan begravd i mobilen under hela resan. 

Ett liknande förslag kom i USA 2020, men lades snabbt efter att både piloter och annan flygpersonal kraftigt motsatte sig det. Det gjordes med hänvisning till flygplanets säkerhet.

Och i ärlighetens namn kanske det är bättre att grannen i flygplanet inte har möjlighet att ha timlånga Skype-samtal medan vi försöker ta oss en liten tupplur.

Läs även: EU-regler kan stoppa försäljningen av TV-apparater med 8K-upplösning

Kanske är du intresserad av...