netværk-router

5 sätt att optimera ditt trådlösa nätverk

Det finns många saker som påverkar kvaliteten på ditt trådlösa nätverk. Här ger vi fem tips som kan förbättra både tillförlitlighet och hastighet.

12 november 2016 av Christian Slot

Du känner kanske igen situationen - ditt trådlösa nätverk känns långsamt, det tar tid att läsa in hemsidor, och ibland har utrustningen inte ens kontakt med internet. Det är dock inte säkert att det är internetleverantören som är orsaken till att det inte fungerar bra.

Här är fem saker som du bör titta närmare på, eftersom det kan förbättra ditt trådlösa nätverk betydligt:

1. Göm inte routern

De flesta gömmer routern inne i ett skåp, bakom soffan, under sängen eller bakom böckerna i bokhyllan. Allt detta kan störa och skärma av signalerna, vilket får nätverket att fungera sämre. Ju öppnare och friare en router står, desto bättre fungerar det. Den får även gärna stå mellan en och två meter över golvet.

2. Metall, elektronik och vatten är effektiva signaldödare

Genom att placera den trådlösa routern nära annan elektronik (till exempel bakom tv:n), metall (element eller metallskåp) eller vatten (vid ett akvarium) kommer du garanterat att få sämre signalstyrka och därmed sämre täckning och räckvidd.

3. Använder du 2,4 eller 5 GHz?

5 gigahertz är den frekvens som har högst hastighet och därmed kan överföra information snabbast. Dessutom använder de flesta andra trådlösa enheter inte 5 GHz-bandet, vilket minskar trängseln på den frekvensen.

2,4 GHz har dock betydligt bättre räckvidd, vilket kan komma väl till pass om utrusningen är placerad långt från routern. Kontrollera om din router använder 2,4 eller 5 GHZ-bandet, eller om det dill och med använder bägge samtidigt.

4. Överväg att använda Wi-Fi-förlängare

Om du har tjocka betongväggar eller andra tjocka konstruktioner hemma, kan det vara svårt att få en bra signal utan att börja slå ner väggar. En lösning som är smidigare än att använda en slägga är att skaffa en extender, även kallad nätverksförlängare. Den ansluts till ditt trådlösa nätverk, och fungerar som en extra anslutningspunkt mellan dina enheter och routern.

5. Kontrollera signalen med en app

För att upptäcka var ditt Wi-Fi har sina dåliga områden, är det praktiskt att använda en app som mäter signalstyrkan på nätverket. Till Android finns till exempel appen Wifi Analyzer, som mäter signalstyrkan i realtid.

> Testa ditt nätverk med mobilen

Kanske är du intresserad av...