Snabbare nätverk med uppdaterad enheter
För att få fart på ett trådlöst nätverk är det viktigt att alla enheter stödjer den senaste standarden.© Shutterstock

Uppgradera datorn och få full fart på nätverket

Ett nytt nätverkskort i datorn kan göra underverk för surfhastigheten. Nätverket är nämligen inte snabbare än den svagaste länken.

När det kommer till hastigheten i ett trådlöst nätverk gäller det gamla talesättet att ingenting är starkare än den svagaste länken. I praktiken innebär det att det inte gör någon nytta att installera nya snabba prylar i ena änden av nätverket om inte också den andra änden uppdateras.

Om du köper en ny router ska du alltså se till att även datorn stödjer den senaste trådlösa nätverksstandarden för att du ska få fullt utbyte av de högre hastigheterna.

Koll på standarderna

Den nyaste trådlösa standarden heter 802.11ac. Alla routrar som klarar den är bakåtkompatibla med äldre standarder som 802.11n och 802.11g. Även om routern är ny kommer en 802.11n-enhet aldrig att bli snabbare än vad n-standarden klarar. Därför bör kanske även den uppgraderas eller bytas ut.

Det finns flera fördelar med 802.11ac-standarden: Hastigheterna är högre – särskilt över längre avstånd, störningarna minskar, strömförbrukningen är lägre och det går att ansluta fler enheter till nätverket.

En billig uppgradering

I en stationär dator går det att sätta i ett modernt nätverkskort med externa antenner som ger en riktigt bra anslutning till routern. I en bärbar går det inte att byta ut det befintliga nätverkskortet, men väl att använda ett annat. Det finns snabba nätverkskort som ser ut som usb-minnen och som sätts i en usb-port. Ett sådant nätverkskort för usb kostar från 300 kronor.

I PC-tidningen nummer 9/2017 får du fler förslag på hur du kan få fart på din dator.

Som prenumerant kan du läsa hela historien samt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...