En NAS-server blir riktigt praktisk först när det är enkelt att spara och hämta filer på den. Det blir det med Resilio Sync.
Synkronisering:

En NAS-server blir riktigt praktisk först när det är enkelt att spara och hämta filer på den. Det blir det med Resilio Sync.

© Shutterstock

Spara enkelt filer på en NAS

Resilio Sync är ett otroligt smart synkroniseringsprogram som kan installeras på datorer, mobiler och NAS-enheter. På så sätt kan du vara säker på att alltid ha tillgång till dina filer från alla enheter.

En NAS-server - eller nätverkslagring - är ett smidigt sätt att samla filer från olika enheter i hemmet, men den blir inte riktigt smart förrän du kan ta bort manuella mellanled.

Om du vill spara viktiga filer som bilder från datorn på din NAS - eller göra en säkerhetskopia av datorn och spara på nätverksenheten - måste du vanligtvis kopiera filer fram och tillbaka manuellt med Windows Utforskaren eller NAS egen filhanterare.

Det kan göras mycket enklare med den fantastiska appen Resilio Sync, som kan installeras på datorer med Windows, Linux eller MacOS.

I Fördelszonen hittar du versionen som kan installeras i Windows.

> Läs även: Vad är en NAS och varför behöver jag en sådan?

Kan även installeras på en NAS

Med programmet installerat på datorn väljer du vilka mappar på datorn som ska göras tillgängliga för andra enheter, till exempel en annan dator eller mobilen.

Det blir dock riktigt praktiskt om du har en NAS-server. 

Då kan du nämligen installera Resilio Sync-appen direkt på din NAS genom att gå in i appbutiken i NAS:ens operativsystem. Det fungerar med NAS från Synology, Asustor, WD, Drobo, Netgear och flera andra tillverkare.

Om du äger en NAS av märket Synology går du in i Paketcenter, väljer Alla paket och bläddrar längst ner till Tredje part. Klicka sedan på Resilio Sync och välj Installera.

> Läs även: Så skyddar du din NAS mot malware och virus

När du har installerat Resilio Sync på din NAS kan du öppna synkroniseringsinställningarna direkt i webbläsaren. Här visas det på en NAS av märket Synology.
Resilio Sync till NAS:

När du har installerat Resilio Sync på din NAS kan du öppna synkroniseringsinställningarna direkt i webbläsaren. Här visas det på en NAS av märket Synology.

Starta Resilio Sync på NAS-enheten

När du har installerat Resilio Sync på din NAS hittar du en genväg till appen i din appöversikt. 

Härifrån kan du starta appen, som då öppnas på en ny sida i webbläsaren.

Nu kan du importera den mapp du har valt att dela från datorn, eller dela en mapp från NAS som du vill ha tillgång till från datorn.

Om du dessutom har datorer med annat än Windows kan du hämta Resilio Sync till datorn med Linux eller MacOS via den här länken.

Resilio Sync är gratis för privatpersoner om du bara vill dela mappar som vi har beskrivit ovan. Programmet kan naturligtvis mycket mer om du betalar för det, men det behövs inte för vanlig användning.

Du kan läsa om skillnaderna mellan gratis- och betalversionen här.

Så synkroniserar du mobil och dator

I PC-tidningen nummer 10/2023 kan du läsa mycket mer om Resilio Sync.

Här visar vi hur du får Resilio-appen på mobilen att automatiskt säkerhetskopiera mappen med dina kamerabilder till en mapp på datorn eller en NAS.

När du väl har ställt in synkroniseringen sker det framöver automatiskt i samma ögonblick som du tar en ny bild eller filmar med mobilen.

På så sätt slipper du fumla med USB-kablar och komma ihåg att säkerhetskopiera viktiga minnen på mobilen.

> Läs artikeln och hämta programmet i Fördelszonen

Så fungerar Resilio Sync

Det professionella programmet Resilio Sync använder så kallad peer-to-peer eller P2P-teknik. Tekniken används även för så kallade BitTorrents, där många användare kan dela filer med varandra utan att vara styrda av en central server. 

Med P2P fungerar varje dator i nätverket eller på internet som både server och klient. Därmed kan Resilio Sync dela filer mellan enheter utan att trafiken behöver ta sig via en företagsserver på internet, till exempel lagringstjänster som Google Drive eller iCloud. 

Därför har programmet också den stora fördelen att du kan spara lika mycket data som du har plats för på datorn, samtidigt som det inte finns några begränsningar för storleken på de enskilda filerna. 

När du kopplar ihop en dator och en mobil eller två datorer i Resilio Sync får enheterna direkt åtkomst till varandras IP-adresser och skickar sedan filerna till varandra utan mellanstationer. 

Det fungerar både via internet om du inte är hemma och ännu snabbare via ditt lokala nätverk i hemmet.

Kanske är du intresserad av...