Snabbare och bättre trådlöst nätverk

Snabbare och bättre trådlöst nätverk

Jag använder Acrylic Wi-Fi Home för att se om ett trådlöst nätverk störs av signaler från andra routrar. Använd programmet för att optimera nätverket och för att slippa dippar i signalen.

9 oktober 2017 av Anders Daugaard

Som så många andra surfar kanske även du från såväl datorn som mobiltelefonen och en pekdator. Måhända tittar du på strömmad film och lyssnar på dito musik. 

Då har du säkert upplevt samma sak som jag, nämligen att internet plötsligt försvinner och filmer börjar hacka, hämtningar går i stå och webbsidor laddas långsamt – om än alls.

Ett trådlöst nätverk kan drabbas av störningar om det sänder sin signal på samma kanal som många andra närliggande nätverk. 

För att undvika problem är det därför smart att låta nätverket husera på en kanal som antingen är ledig ­eller åtminstone lågt belastad av andra signaler. 

För att lösa detta krävs att du vet vilka kanaler grannarnas nätverk använder. Det är här programmet Acrylic Wi-Fi Home kommer till användning.

Hittar alla nätverk

Acrylic Wi-Fi Home söker efter alla nätverk som finns inom räckhåll från din position och visar dem i en lista med all tänkbar information, till exempel namn, signalstyrka, hastighet, nätverkstyp och inte minst kanal. 

En graf visar vilka kanaler de funna nätverken sänder på och därmed är det lätt att se vilka kanaler som inte används av någon router. De kanalerna är de mest störningsfria och därför lämpliga att använda för det egna nätverket.

Det går inte att justera några nätverksinställningar med Acrylic Wi-Fi Home – det måste ske i routern. 

Ofta är valet av kanal inställt på att skötas automatiskt, men det går att ändra manuellt. Läs i manualen till din router för att ta reda på hur inställningen ändras.

> Hämta programmet från Fordelszonen

Kanske är du intresserad av...