Google Cloud Print läggs ner

Nu är det snart slut med att skriva ut från telefonen till en skrivare som är ansluten till din dator. Google lägger ner tjänsten Google Cloud Print.

Google lägger ner populär utskriftstjänst

Än en gång väljer Google att lägga ner en populär tjänst. Den här gången är det Google Cloud Print som begravs.

Ända sedan 2010 har användare över hela världen kunnat använda beta-tjänsten Cloud Print från Google. Med tjänsten går det bland annat att skriva ut ett dokument från sin dator till skrivaren hemma, och skicka ett dokument för utskrift på familjens skrivare via en app i telefonen. 

Google Cloud Print är en så banbrytande tjänst att vi på PC-tidningen ofta har rekommenderat den som ett alternativ till en nätverksskrivare.

Google Cloud Print stängs om ett år

Google skriver på sitt eget support-forum atr den sista arbetsdagen för Google Cloud Print är den 31/12 2020, så när kalendern visar 1/1 2021 kommer det inte längre att vara möjligt att använda Google Cloud Print.

I praktiken betyder det att du har ett år på dig att hitta ett alternativ. Dessvärre finns det för tillfället inte någon uppenbar ersättare för Google Cloud Print. 

En tjänst som var före sin tid

Som med många andra av Googles tjänster var Google Cloud Print väldigt nytänkande när den lanserades. Idag har den dock fått konkurrens på flera punkter.

Eftersom Google är ett av världens största företag och ligger bakom både ett operativsystem för mobiltelefoner och den mest utbredda webbläsaren, får du för tillfället inte samma integration med andra utskriftstjänster som med Google Cloud Print.

Det ska du göra om du använder Cloud Print

Om du primärt har använt Cloud Print för att skicka utskrifter till hemmaskrivaren från en dator som inte står hemma, kan du i stället använda programmet Printer Pro som även har en app till iPhone/iPad. Den är dock inte gratis.

Om du däremot har använt Google Cloud Print för att skriva ut från din Android-enhet, ska du i stället använda de möjligheter som tillverkaren har installerat på telefonen - exempelvis Samsung Print Service. 

Anledningen till att Google lägger ner Cloud Print är sjunkande popularitet, vilket i sin tur beror på att moderna skrivare har funktionerna inbyggt och att även dessa fungerar utan att behöva ha en startad dator ansluten till skrivaren.

När du behöver köpa en ny skrivare, se till att köpa en som har nätverksanslutning och en mobil-app för att styra den.

Kanske är du intresserad av...