Världsrekord i internethastighet

Hastighetsrekordet för överföringshastigheter krossades nyligen.

Forskare uppmäter gigantisk internethastighet

Brittiska forskare har skruvat upp bandbredden och uppmätt en internethastighet som kan få vilken internetleverantör som helst att gå och gömma sig.

27 augusti 2020 av Steffen Nielsen

Kommer du ihåg internets barndom när modemen vräkte ur sig 56 kilobit i sekunden, alltså knappt 60000 informationsbitar per sekund? Det var då det tog ungefär tio minuter att hämta en enda mp3-fil från internet.

Och det var om du hade råd med ett riktigt snabbt modem, och tillräckligt med pengar att betala telefonräkningen för ditt surfande.

Snabbare och snabbare internet

Under åren som gått har hastigheterna blivit allt högre. Efter ett tag slutade man mäta hastigheter i kilobit och gick över till megabit, det vill säga miljoner bitar per sekund. När du besöker de flesta internetleverantörer nu för tiden brukar de göra reklam för gigabit, vilket motsvarar 1000 megabit.

Glöm allt om gigabit

Forskare vid University College i London har dock inte något behov av hastigheterna hos vanliga internetleverantörer. 

De har tillgång till den senaste fibertekniken, och med den har de lyckats slå världsrekordet för mängden data som överförts via en kabel, skriver Independent.

Forskarna lyckades överföra 178 terabit per sekund! 

Det motsvarar 178000 miljarder bitar och motsvarar ungefär att ladda hem alla filmer som finns på Netflix på en sekund.

Det nya rekordet är en femtedel snabbare än det tidigare världsrekordet och dubbelt så snabbt som de hastigheter som används någon annanstans i världen.

Att forskarna kunde komma upp i sådana hastigheter beror på att de utnyttjar flera färger i de optiska kablarna, samt att de har satt in förstärkare i fibrerna.

Kommer "snart" till ditt internetuttag

Enligt forskarna finns det inget som hindrar att sådana hastigheter med tiden kan bli var mans egendom, eller i varje fall kommersiellt tillgängliga.

Det kräver dock att internetleverantörerna placerar förstärkarna i befintliga optiska kablar, så det kan nog ta ett tag innan det dyker upp hos din internetleverantör.

Kanske är du intresserad av...