Fortnite memes

Fortnite är ett av de största spelen just nu och har gett upphov till ett flertal memes

Fem internetfenomen du inte begriper men alla tonåringar håller på med

Vuxna varken kan eller ska förstå allting som de unga håller på med. Här är fem fenomen som är viktiga för tonåringar och som du kanske har sett eller hört talas om, men som du med stor sannolikhet inte begriper.

7 augusti 2018 av Martin Haverholm

1. Flossdansen

Dansen kanske ser enkel ut men kräver god koordination för att se helt patetisk ut. 

Flossdansen används vanligtvis som en lättsamt avbrott när saker börjar kännas för tunga och seriösa, eller för att fotobomba andra människors videoklipp.

Dansen fick uppmärksamhet när YouTube-dansaren Russell Horning, kallad Backpack Kid, la ut ett klipp med dansen på Instagram 2016. Videon blev viral och den nu 16-årige amerikanen har gått från att ha 30 följare på Instagram till fler än två miljoner.

Flossdansen

Efter att Russell Hornings klipp med Flossdansen blev viralt 2016 har folk världen över kopierat dansen på sociala medier. 

© Backpack Kid // Youtube

Nu för tiden finns det knapp en person under 18 som inte kan danska flossdansen och dansen fortsätter att spridas, bland annat som en segerdans i datorspelet Fortnite.

Vilket för oss till punkt nummer två på listan:

2. Datorspelet Fortnite

Flossdansen har hittat till datorspelet Fortnite

Flossdansen har smugit sig in i det ultrapopulära datorspelet Fortnite.

Fortnite är faktiskt två stycken olika datorspel: Ett där spelarna ska samarbeta för att kämpa mot zombier (Fortnite: Save the world) och ett där spelarna kämpar alla mot alla för att bli den sista överlevande (Fortnite: Battle Royale).

Spelets grafiska stil påminner om en serietidning och lägger tonvikten på att det handlar om en lek genom att inte vara lika realistiskt som många andra skjutaspel.

Spelets finns till PC, Mac, Playstation, Xbox, Nintendo Switch och iOS, och kommer även till Android-telefoner. 

I juni 2018 hade spelet 125 miljoner spelare världen över och det planeras ett stort mästerskap i spelet 2019.

Läs mer om datorspel här

Fortnite är ett av de populäraste datorspelen just nu

Fortnite är ett av de populäraste datorspelen just nu.

3. Snapstreaks

Det sociala tjänsten Snapchat har fått en funktion som visar när du och en vän bägge har skickat meddelanden - så kallade snaps - till varandra inom 24 timmar, och berättar hur många dagar utan avbrott som ni har gjort det. 

Har ni snappat varandra varje dag i en vecka, har ni fått en snapstreak på sju.

Snapstreaks ses av somliga som en indikator på hur goda vänner man är, och det kan få katastrofala följder för en vänskap om en snapstreak bryts.

De flesta unga ser bara snapstreaks som en kul grej, men somliga tar det på så stort allvar att det blir stressframkallande att hålla snapstreaks till flera kompisar parallellt.

Den 6 juli var rekordet för längst snapstreak 1286, det vill säga att bägge användarna har skrivit något till varandra minst en gång om dagen i 1286 dagar!

Snapchat snapstreak

Det kan kännas tungt när en snapstreak bryts.

4. Kiki Challenge

Det här fenomenet går ut på att man ska hoppa ur en bil som fortfarande rör sig och dansa och sjunga med i låten "In my Feelings" av den kanadensiska Hip Hop-stjärnan Drake.

Idén startade när komikern Shiggy laddade upp en video på internet där han dansar utanför sin bil - som står stilla på en parkeringsplats - och därifrån har fenomenet utvecklats.

Polisen i flera änder har varnat för att det inte är någon bra idé att hoppa ur en bil som rör på sig eller att dansa på offentliga vägar, och det har inträffat att folk har blivit påkörda medan de har dansat bredvid bilen.

I videon här under kan du se några bra och några dåliga versioner av den populära (men farliga) Kiki-challenge. 

5. Musical.ly/Tik Tok

Musical.ly är ett socialt nätverk som fokuserar på användarnas kärlek till musik. 

Användarna skapar med hjälp av en app små klipp på 15 sekunder där de sjunger, mimar dansar eller bara pratar, sedan reagerar andra användare på de olika klippen.

Flera stora artister har använt Musical.ly som en del av marknadsföringen för sina nya singlar - blanda andra Ariana Grande, Selena Gomez och Shakira.

I början av augusti slogs Musical.ly ihop med Tik Tok som är ett liknande socialt nätverk. Samtidigt bytte Musical.ly namn till Tik Tok, men annars - men annars blev det inga större skillnader.

Flossdansen, som vi nämnde tidigare, är mycket populär Tik Tok. I videon här under kan du se ett urval av filmklipp från Museical.ly (nu för tiden Tik Tok) av folk som dansar flossdansen.

Om du vill titta mer på sådant som ungdomar gillar kan du med fördel använda lurar så att du inte generar omgivningen. 

> Just nu kan du får ett par praktiska lurar från BPM och två nummer av PC-tidningen för bara 59:50 kroner + porto och expeditionsavgift. Se erbjudandet här. 

Kanske är du intresserad av...