Facebook Libra: Facebook lanserar egen kryptovaluta
Facebook Libra

Facebook lanserar en egen valuta. Den heter Facebook Libra.

© Shutterstock

Libra: Allt du behöver veta om Facebooks digitala valuta

Facebook går i spetsen för en ny digital valuta, Libra, med många stora företag i ryggen.

Facebook har offentliggjort sin egen digitala valuta, Libra, och det är tänkt att den ska fungera som globalt betalningsmedel från 2020.

Facebook har med sina två miljarder användare en bra utgångspunkt att lyckas med projektet, och både EU och USA har börjat undersöka valutan redan innan den är färdig.

Här är vad du behöver veta om kryptovalutan Libra:

Vad är Facebook Libra?

Facebooks Libra är en så kallad kryptovaluta på samma sätt som Bitcoin, som skapade stora rubriker för ett par år sedan då värdet på valutan rusade i höjden.

Till skillnad från Bitcoin kommer Libra att vara bunden till några av världens största nationella valutor för att hålla valutakursen stabil.

Vem står bakom Libra?

Libra styrs av en sammanslutning med olika företag. Organisationen har fått namnet Calibra precis som den digitala plånboken som kommer att innehålla Libra-valutan. Medlemmarna i Calibra Association är blanda andra VISA, MasterCard, PayPal, Uber, Ebay, Facebook, Spotify och många fler.

Alla har skjutit till 10 miljoner dollar (ungefär 95 miljoner kronor) till projektet och har maximalt en röst vardera när det handlar om beslutsfattande.

Facebook hoppas att organisationen kommer att bestå av omkring 100 medlemmar när Libra lanseras.

> Läs också: Allt du behöver veta om Bitcoin

Hur fungerar Libra?

Facebook bygger in en så kallat wallet (en digital plånbok) med namnet Calibra i företagets appar WhatsApp och Messenger. 

Calibra får dessutom en fristående app som kan användas oberoende av Facebooks produkter. En del av Facebooks samarbetspartners kommer troligtvis också att utnyttja Libra-betalningar i sina egna appar.

Från appen blir det möjligt att överföra pengar mellan privatpersoner och till butiker som tar emot betalningar med Libra-valutan.

Du behöver identifiera dig när du skapar ett konto för att förhindra att Calibra och Libra används för pengatvätt och ekonomiska transaktioner kopplade till kriminell verksamhet.

Hur mycket är 1 Libra värd? 

Ingen känner ännu till växelkursen på Libra, men troligtvis kommer 1 Libra att ligga på samma nivå som 1 euro, 1 dollar och 1 brittisk pund.

Vad kostar det att betala med Libra?

Det kommer att vara en liten avgift på överföringar av Libra från Calibra-appen när du betalar i butiker, men Facebook har inte avslöjat hur stor avgift det handlar om. 

Överföringar mellan privatpersoner ska enligt Facebook vara gratis.

När kommer Facebook Libra?

Facebook räknar med att den digitala plånboken Calibra, som krävs för att få tillgång till kryptovalutan Libra, blir färdig 2020.

Var kan jag betala med Libra?

Det vet ingen ännu, men Facebook hoppas att många butiker och inrättningar kommer att börja använda Libra som betalningsmedel.

Kanske är du intresserad av...