Facebook. Bilder. Upphovsrätt.
Facebook

Vet du vad Facebook får göra med bilderna som du lägger upp på tjänsten?

© shutterstock

Facebook får använda dina bilder i annonser

När du lägger upp bilder på Facebook ger du i princip bort dem till företaget. Vill du inte att de ska användas finns det bara ett sätt att undvika det.

4 september 2020 av Martin Haverholm

Många lägger upp bilder ur sitt liv på Facebook. Det är barn, tallrikar med mat, semesteridyller och allt möjligt i oändliga mängder.

Tanken är förstås att vi ska visa upp våra liv inför vänner och bekanta, men vilka är det egentligen som tittar på bilderna?

Facebook kritiseras ofta för att använda bilder som vanliga användare har lagt upp på sina Facebookkonton.

Utan att blinka snor med andra ord Facebook sina användares bilder och använder dem i alla möjliga sammanhang – utan att fråga först och utan att betala ett enda öre. Hur går det ihop?

Facebook får ta dina bilder

Faktum är att Facebook tar sig rätten att använda dina bilder och att de har talat om det för dig. I användarvillkoren för att få använda Facebook står det nämligen att de kan använda dina bilder i vissa sammanhang. Så fort du har skapat ett konto på Facebook har du också accepterat detta och allt annat som står i villkoren.

Facebook kan bland annat använda dina bilder och fotografier i annonser för företagssidor som du har gillat. Detta är något som Facebook tar betalt av företagen för, men de behåller alla pengarna. Du får inte ett öre trots att det är du som har gjort allt jobbet och fortfarande äger upphovsrätten till bilderna som Facebook har sålt.

Eftersom det är du som äger de bilder du har tagit och lagt upp är det bara Facebook som kan använda dem som de vill. Ingen annan som ser din Facebooksida har rätt att kopiera en enda bild utan ditt medgivande. Detta är grunden i det som kallas för upphovsrätt.

Stoppa Facebooks stölder

Eftersom alla som använder Facebook har godkänt att företaget får ta deras bilder går det heller inte att klaga och begära att de ska låta bli bilderna.

Ett sätt att stoppa en bild från att kopieras hej vilt är att radera den från Facebook. Den försvinner då får din Facebooksida och alla andra Facebooksidor som den delas med. De kopior som Facebook eventuellt redan har tagit försvinner dock inte.

Det enda säkra sättet att skydda dina egna bilder är att radera ditt Facebookkonto och sluta att använda tjänsten. När du avslutar kontot måste Facebook radera all information de har om dig eller från dig.

Tyvärr kan dina bilder trots detta finnas kvar. Har någon delat din bild på sitt konto kan andra ha kopierat den. Dessa bilder raderas inte ens om kontot avslutas. Du måste då be vederbörande att radera bilderna.

I PC-tidningen nummer 14/2020 tittar vi närmare på vad det egentligen är som du säger ja till när du accepterar användarvillkoren hos Gmail, Microsoft och Facebook.

> Hela artikeln finns i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...