Hvorfor ser jeg dette på Facebook?

Nu kan du få en förklaring på varför du ser det du gör i ditt flöde.

Därför ser du vad du ser på Facebook – få en glimt av Facebooks algoritmer

Varför ser du vissa inlägg på Facebook? Nu får du förklaringen till varför du ser vad du ser på tjänsten. Lär dig mer om Facebooks algoritmer som avgör vad som visas i ditt flöde.

Har du någon gång funderat på varför du plötsligt ser ett inlägg i ditt flöde på Facebook från en gammal bekant som du inte har haft kontakt med på åratal?

Facebooks vägar är till synes outgrundliga och de algoritmer som Facebook använder har fram tills nu varit i stort sett omöjligt att genomskåda. Varför dyker det upp irrelevanta inlägg medan sådant som är intressant inte visas?

Nu lättar Facebook lite på förlåten.

För fem år sedan såg Facebook till att det blev enklare att förstå varför specifika annonser visades i det egna nyhetsflödet på tjänsten. Nu utökas denna service med att även gälla inlägg från sidor, grupper och vänner.

> Mer att läsa: Radera ditt Facebook-konto permanent

Så här funkar Varför ser jag detta?

När du tittar på ett inlägg på Facebook kan du klicka på de tre prickarna överst till höger i inlägget och välja Varför ser jag detta?

Nu visas Facebooks förklaring varför inlägget har dykt upp i ditt flöde.

Det kan till exempel bero på att en inlägg har varit populärt i en grupp som fokuserar på ditt geografiska område eller för att du oftast reagerar mer positivt på vissa typer av uppslag, till exempel video i stället för bara text.

Du får alltså veta hur Facebooks algoritmer har räknat ut att du borde vara intresserad av inlägget ifråga.

Bilden nedan visar ett engelskspråkigt exempel på en sådan här förklaring från Facebook.

Why you are seeing this post. Varför ser jag detta på Facebook?

Det här är ett exempel på Facebooks förklaring till varför ett visst inlägg visas i nyhetsflödet. Den nya funktionen implementeras för närvarande i omgångar världen över.

Tillsammans med förklaring finns det en rad funktioner för att hantera framtida meddelanden av liknande typ. Det går till exempel att blockera avsändaren eller att välja att få se färre inlägg från avsändaren.

Facebooks lanserade den nya funktionen i mars och den väntas dyka upp hos svenska Facebook-användare i sommar.Kanske är du intresserad av...