Facebook.com med vänförfrågningar, meddelanden och aviseringar

Facebooks hemliga innehållsregler läckta

Avslöjande: Därför raderar Facebook dina inlägg!

En läcka från Facebook avslöjar företagets hemliga regler som avgör vilka inlägg som får vara kvar och vilka som raderas.

22 maj 2017 av Emil Maischnack Jensen

Det är mycket som är förbjudet här i världen och även om det mesta som är otillbörligt känns självklart för de flesta, är det alltid svårt att veta var de exakta gränserna går – särskilt när de som bestämmer håller reglerna hemliga.

Så är det med Facebook, som i mångt och mycket styr många människors liv men som inte har någon större lust att vara tydliga med vad som får publiceras på företagets webbsidor och vad som är förbjudet.

Varför raderas min poster?

Förra året tog en rad medier ställning mot Facebook när de blockerade en lika klassisk som hemsk bild från Vietnamnkriget , som visar en nioårig flicka som naken flyr efter en amerikansk bombning med napalm. En global kampanj fick dock Facebook på andra tankar och framöver kan det bli enklare att faktiskt få veta vad man får skriva på Facebook.

Detta beror dock inte på något eget initiativ från Facebook utan på en läcka. Nyligen dök det nämligen upp interna dokument som förklarar Facebooks regler och nu har den engelska tidningen The Guardian publicerat dem.

Därför raderar Facebook poster

Här kan vi bland annat läsa att en moderator har tio sekunder på sig för att värdera om ett inlägg bryter mot Facebooks regler. Handböckerna beskriver även att Facebook stoppar direktsändningar med personer som skadar sig själva.

Det är dock okej att hota, så länge hoten inte är alltför konkreta. Hot som Någon borde skjuta Trump kommer att raderas medan hot av mer allmän karaktär, till exempel Sparka på alla med rätt hår inte tas bort.

Videoklipp av djurmisshandel, våld mot barn eller mobbning tas inte bort om inte våldet som visas hyllas i videon. Facebook accepterar dock inte alls exempelvis hämndporr.

Kanske är du intresserad av...