EU Internet Forum

EU får kritik för ett nytt direktiv som vill förbjuda memes

© @Dimitris Avramopoulos

EU vill förbjuda memes på internet

Ett nytt direktiv från EU riskerar att sätt stopp för delning av underhållande bilder med text, så kallade mems, på bland annat Facebook.

27 juni 2018 av Martin Haverholm

Ett förslag till nytt direktiv från EU får kraftfull kritik från både förkämpar för yttrandefrihet, internetaktivister och stora internetföretag som Facebook, YouTube och Netflix.

Direktivet ska se till att fotografer, musiker, konstnärer och andra upphovsrättsinnehavare ska bli bestulna på internet. Avsikten med direktivet är att bekämpa piratkopiering av bland annat musik och bilder. 

Kritikerna menar att reglerna är för långtgående och riskerar både drabba underhållning på internet samt invadera internetanvändarnas privatliv.

Ägare ska få kompensation

I direktivets artikel 13 står nämligen att ägare av hemsidor ska använda effektiva identifieringstekniker för att upptäcka upptäcka upphovsrättsskyddat material som laddas upp till hemsidorna av användarna.

Det betyder bland annat att plattformar som Google, Facebook, YouTube och Twitter automatisk ska blockera upphovsrättsskyddat innehåll innehåll som laddas upp av användare som inte har laglig rätt att använda det.

Därefter ska innehavaren av upphovsrätten kompenseras av hemsidans ägare.

EU dödar memes

Det kommer fortfarande att vara möjligt att skapa memes, men bara med eget material.

© Reddit /u/Yamez

Slut med roliga bilder

En av de saker som kritikerna fruktar är att direktivet ska komma att ta död på de underhållande bilder med text, så kallade memes, som är väldigt populära på bland annat Facebook och Twitter. 

 Chuck Norris Meme

Skådespelaren Chuck Norris brukar ofta vara huvudperson i olika memes. I framtiden är det slut på den saken om inte fotografen som har tagit fotot ger sin tillåtelse först.

Memes brukar bestå av en enda bild eller kort klipp från filmer och tv-serier, och kommer därmed att omfattas av de nya reglerna. Personen som skapar memen måste först ha upphovsrättsinnehavarens tillstånd att använda materialet, annars blir det raderat.

Andra kritiker menar att teknikerna som används för att upptäcka upphovsrättsskyddat material som läggs upp av användare, kommer att vara ett intrång i användarnas privatliv.

Europa-Parlamentet kommer att rösta om förslaget den 13 juli 2019. Läs förslaget här.

Tills dess kan du roa dig med att göra egna memes på den här hemsida. 

Kanske är du intresserad av...