© Pixabay

Ethereum (ETH): Allt du behöver veta om den digitala valutan

Ethereum är en digital plattform som bygger på blockchain-teknik och som ursprungligen grundades av Bitcoin. Liksom Bitcoin är Ethereum helt autonomt och regleras inte av myndigheter, banker eller staten.

25 augusti 2021

Plattformen stöder utvecklingen av decentraliserad programvara, såsom säkerhetsprogramvara, röstsystem och onlinebetalningslösningar. Ethereum används för transaktioner inom det egna nätverket.

Ethereum lanserades 2015 av Vitalik Buterin och flera andra grundare. Sedan dess har Ethereum vuxit till världens näst största kryptovaluta, och det har också bidragit till att Bitcoin har ytterligare konkurrenter.

Hur fungerar ethereum?

Liksom Bitcoin och andra kryptovalutor upprätthåller Ethereum en helt öppen och transparent huvudbok. Alla transaktioner med Ether har registrerats och offentliggjorts. Ethereum tillhandahåller också utveckling och distribution av decentraliserad programvara eller applikationer, så kallade "dapps". Dessa lagras också i register över Ethereum-transaktioner.

Dapps kallas decentraliserade applikationer eller programvara ("open source software") som använder blockchain-teknik. Till skillnad från traditionella applikationer kräver det inte någon mellanhand vilket ger användarna en bättre överblick och minskar övriga kostnader.

Alla som är intresserade av Ethereum känner mest troligt till att namnet Ethereum faktiskt hänvisar till hela Ethereums ekosystem. Om du investerar i Ethereum köper du faktiskt Ethereums kryptovaluta Ether (ETH).

Det kallas också bränsle för drift av Ethereum-plattformen. Med Ether kan datorkraft erhållas från Ethereums peer-to-peer-nätverk. Genom att investera i Ethereum i praktiken tror du att användningen av Ethereum kommer att expandera och applikationerna baserade på det kommer att växa.

När man talar om Ethereum kan man inte ignorera en organisation som heter Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA inkluderar många av världens största företag, såsom IBM, Microsoft, Intel, JPMorgan Chase och Accenture. På CryptoMeister.com kan du lära dig mer om Ethereum samt andra kryptovalutor.

EEA strävar efter att utveckla Ethereum för att betjäna människor och företag över hela världen. De bevisar att världens största företag sakta men säkert börjar förstå det tekniska värdet av Ethereum.

Skillnaderna mellan Ethereum och Bitcoin

Ethereum och Bitcoin är överlägset de viktigaste och största kryptovalutorna i världen. Men som kryptovalutor är de faktiskt helt olika.

Ethereum föddes ursprungligen av behovet av att skapa Bitcoin-programmeringsspråket. Programmeringsspråk gör det möjligt för utvecklare att skapa olika applikationer i blockchain. Ethereum och Bitcoin tjänar helt olika syften.

Bitcoin är ett betalningssystem och en valuta. Bitcoin syftar till att undergräva PayPal och internetbanker, medan Ethereum syftar till att använda blockchain för att ersätta tredje parter online.

Smarta kontrakt, eller ibland kallade krypterade kontrakt, är digitala kontrakt som används för att kontrollera och skydda transaktioner med krypterade valutor eller andra tillgångar inom ett krypterat nätverk.

Kontraktet lagras i blockchain i form av skriptkod. Enligt den typ av kontrakt du behöver (bestäms av transaktionstypen) kommer Ethereum Virtual Machine (EVM) att generera det kontrakt du behöver för transaktionen.

När kontraktet har implementerats i blockchain kan det fungera som ett självdrivet datorprogram. Det procedurmässiga innehållet i utförandet av kontrakt är helt transparent och fritt från inblandning eller påverkan från tredje part.

Att investera i Ethereum

Ethereum är en av de äldsta och mest populära kryptovalutorna på marknaden. Ethereum lanserades officiellt våren 2015. Under åren har Ethereum utvecklats mycket och nya innovativa applikationer släpps ständigt på Ethereum blockchain.

Jämfört med andra plattformar har Ethereum flest applikationer och utvecklare. Under de senaste åren har populariteten och användningen av Ethereum blockchain ökat stadigt.

Populariteten kommer självklart att påverka priset på Ethereum. Antal och kvaliteten på applikationerna i Ethereum blockchain kommer också att påverka värdet av Ethereums ekosystem.

Priset på Ethereum svarar naturligtvis positivt på Ethereums ekosystems ökande popularitet. Om Ethereums popularitet minskar i framtiden kommer detta också att återspeglas i priset på Ethereum.

Även om Ethereum är det överlägset största och mest populära kryptovaluta-ekosystemet har de nyligen fått en hel del konkurrenter. Jämfört med andra ekosystem som har dykt upp de senaste åren har Ethereum dock uppenbara fördelar. Liksom Bitcoin har Ethereum också en fördel.

Ethereum har de skickligaste utvecklarna och de mest lovande projekten, exempelvis är nästan alla decentraliserade finansieringsapplikationer (DeFi) för närvarande inbyggda i Ethereum blockchain. Som läget ser ut just nu så ger Ethereum obegränsade möjligheter för sina utvecklare.

Ethereum Mining

Ethereum mining är processen att skapa mer Ether, som är en valuta baserad på Ethereum blockchain. Själva processen för att mina Ethereum är väldigt lik processen för Bitcoin, (en medlem av kedjan som utgör valutablockkedjan)måste alltid verifiera att överföringsprocessen är mycket lik.

Detta görs genom att kontrollera metadata för blocket mot många olika "hash-funktioner". Om rätt "hash" hittas kan medlemmen lägga till blocket i kedjan och kommer också att få en viss mängd Ether som belöning.

Denna process kallas Proof-of-work (POW), och det är svårt att kringgå det genom fusk. Därför är mining kärnan i att föra blockchain samman. På så sätt kan hela kedjan nå enighet och avgöra att den bearbetade informationen är korrekt.

För- och nackdelar med Ethereum

Uppenbarligen har Ethereum en fördel när det gäller hög efterfrågan. Men kryptovaluta har både sina för- och nackdelar. Nedan sammanfattar vi fördelarna och nackdelarna med Ethereum.

Fördelar

Först och främst använder Ethereum blockchain-teknik, som har många fördelar. Det inkluderar tillförlitlig kryptering, oförändrade data, förebyggande av skador och manipulering.

Tredjeparter får inte ändra DApps som körs på Ethereum. Länder och banker kan inte manipulera eller censurera applikationer. Kryptografi skyddar applikationer från hackerattacker och bedrägerier och det är omöjligt att stänga DA-applikationen.

Ethereum har också en stor grupp utvecklare och företag. Detta är en stor fördel jämfört med andra kryptovalutor. Ethereum-protokollet uppdateras och förbättras ofta.

Nackdelar

Även om det finns många fördelar med att använda Ethereum och DApps är det inte utan brister. Eftersom datorkod är skriven av människor kan den vara fel. Att alltid skriva en korrekt kod är svårt (om inte omöjligt).

När pengar är inblandade kan fel i koden få stora konsekvenser. Om någon hittar ett fel i koden kan det utnyttjas. Så länge avtalet ständigt uppdateras är det dock vanligtvis inget problem.

Om det inte finns någon enighet bland användarna uppstår problem, med andra ord vill användare implementera olika typer av uppdateringar. Datorfel är en nackdel med DA-applikationer, men fördelarna med Ethereum väger dock upp det.

Kanske är du intresserad av...