Sökmotorn Ecosia när den används på en Macbook

Sökmotorn Ecosia planterar träd för företagets vinst. Du behöver bara söka som vanligt.

© Ecosia GmbH (Ecosia)

Ecosia: Plantera träd när du söker på internet

Få gott samvete medan du letar efter bra länkar: sökmotorn Ecosia planterar ett träd när du söker på internet. Läs om hur det fungerar.

Sökmotorn Ecosia är något så sällsynt som ett internetföretag som använder sitt överskott till att plantera träd.

Det enda du behöver göra för att hjälpa till är att söka med Ecosia på samma sätt som med exempelvis Google.

Ecosia skapades i Tyskland 2009 och har sedan dess planterat nästan 66 miljoner träd i länden världen över - bland annat i Brasilien, Burkina Faso, Madagaskar och Spanien.

Utöver att hjälpa världens skogar gör Ecosia också extra mycket för att skydda sina användares privatliv. Du kan med andra ord både känns dig trygg och har gott samvete.

Hur fungerar Ecosia?

Sökmotorn Ecosias hemsida
Ecosia

På Ecosias kan du bland annat se hu många träd som företaget har donerat pengar till.

Ecosias sökmotor är byggd på Microsofts sökmotor Bing. Därefter har de lagt sin egen hemsida "ovanpå" motorn så att de bättre kan kontrollera vilken information som skickas vidare till Bing.

Reklamen som visas på Ecosias hemsida är det som genererar inkomster till företaget. Varje gång företagen som annonserar får ett besök från Ecosias hemsida, betalar de en summa pengar till Ecosia.

Enligt Ecosias beräkningar har de råd att plantera ett träd varje gång som det har gjorts cirka 45 sökningar.

Därefter betalar Ecosia sina fasta utgifter - bland annat licenskostnaden för användandet av Bing - och sedan doneras överskottet till projekt runt om i världen som planterar träd där det finns sådana behov.

Har Ecosia planterat 65 miljoner träd?

Kvinna i Tanzania som planterar sticklingar till träd som Ecosia har gett stöd till.

Ecosia donerar pengar till många olika trädplanteringsprojekt, bland annat detta i Tanzania.

© Ecosia GmbH (Ecosia)

Vanligt kritiskt tänkande kräver att man ställer sig frågande till om Ecosia verkligen har planterat så många miljoner träd.

Det korta svaret är: Kanske, men troligtvis inte. I varje fall inte än.

På Ecosias hemsida finns det en räknare som visar hur många tråd som Ecosias användare har bidragit med att plantera. Siffran stiger hela tiden, men hastigheten justeras efter hur mycket vinst som företaget har haft föregående månad.

Därmed visar räknare mer hur många träd som Ecosia uppskattar kommer att planteras för de pengar som har donerats till olika trädplanteringsprojekt. Räknaren registrerar inte på något magiskt vis varje gång ett träd blir fysiskt planterat i jorden tack vare de donerade pengarna.

Ecosia publicerar en ekonomisk rapport varje månad som visar företagets omsättning och hur överskottet fördelas. Du kan läsa dem här.

Hur kan jag använda Ecosia?

Ecosias app på en Android-telefon

Ecosias app fungerar som alla andra webbläsare när du har installerat den på din telefon. Här visas den på en Android-telefon.

© Ecosia GmbH (Ecosia)

Ecosia kan användas på många olika sätt. 

Det enklaste sättet är att öppna hemsidan Ecosia.org, där du hittar ett sökfält på samma sätt som hos, Google.com. Här kan du även se hur många sökningar du har gjort med Ecosia och hur nära du är att plantera ett träd.

Om du använder webbläsaren Google Chrome eller Mozilla Firefox, kan du lägga till Ecosia som ett tillägg i webbläsaren, så att du bara behöver söka i webbläsarens adressfält precis som vanligt.

Vill du även stötta Ecosia när du surfar på internet med din mobiltelefon? 

Då kan du hämta deras app i både Apples App Store och Google Play Butik. Om du använder Firefox på mobiltelefonen, kan du använda Ecosias tillägg precis som på datorn.

Kanske är du intresserad av...