Om du klickar på Avregistrera i ett skräpmeddelande kan du förvänta dig ännu mer skräppost i inkorgen
Avregistrera?

En ny våg av skräppost uppmanar dig att klicka på Unsubscribe, men det är ett knep som bara ger dig ännu mer skräppost i inkorgen.

Därför ska du aldrig klicka på Avregistrera i skräppost

Det är frestande att klicka på Avregistrera eller Unsubscribe när det dyker upp ett oönskat e-postmeddelande, men i många fall kommer det bara att leda till ännu mer skräppost från samma avsändare.

Det har länge varit känt att du aldrig ska klicka på Unsubscribe eller Avregistrera när det kommer ett e-postmeddelande som du själv inte har valt att prenumerera på.

Det har vi på PC-tidningen varnat för flera gånger.

Genom att klicka på texten eller knappen bekräftar du nämligen för brottslingarna att det finns liv i den andra änden och att din e-postadress fungerar.

Det innebär ofta att du får ännu mer skräppost till den e-postadressen i framtiden.

Helt ny strategi skapar förvirring

Nu har dock kriminella kommit på en ny strategi som går ett steg längre.

I en ny skräppostkampanj får man e-post från bedragarna, där det helt enkelt inte finns något annat innehåll än knappar för att avregistrera sig från ytterligare e-postmeddelanden.

Därmed vet mottagaren inte vad det är man avregistrerar eller registrerar sig för. Det innebär dels att de aktuella mejlen kanske inte hamnar i skräppostmappen och dels att man är mer benägen att klicka på Avregistrera när det uppenbarligen inte finns något användbart i mejlet.

> Läs även: Sex goda råd för att upptäcka skräppost och bedrägerier

Samma resultat när du klickar

I slutändan är dock resultatet av ditt klick detsamma som alltid: När du klickar på Unsubscribe eller Avregistrera skickas ett e-postmeddelande till en lång rad adresser som de kriminella har kontroll över.

Nu vet de att det finns en människa i andra änden av mejladressen som tar emot och läser framtida skräppostmeddelanden. 

Det kommer att utnyttjas för att skicka ännu mer skräppost till dig.

Klicka aldrig på Unsubscribe i skräppost
Klicka inte!

I den nya kampanjen uppmanas du att klicka på Unsubscribe me! för att stoppa de oönskade e-postmeddelandena, men ditt klick berättar bara för bedragarna att det finns en mottagare i andra änden.

Oavsett om du klickar på anmälan eller avregistrerar dig i dessa skräppostmeddelanden får du ytterligare spam.
Klicka inte!

I andra av de nya skräppostmailen har du möjlighet att klicka på både Anmäl och Avregistrera, men bägge knapparna ger samma resultat: Inkorgen fylls med skräppost.

Undvik skräppost i inkorgen
Skickar e-post till främmande personer:

När du klickar på Unsubscribe öppnas i vissa fall ett nytt e-postmeddelande som du måste skicka för att bli avregistrerad. 

I mottagarfältet står mängder av adresser som spammarna har kontroll över. Därmed vet de att du sitter redo att ta emot fler mejl. 

Undvik frestelsen att klicka på Avregistrera

Även om du är van vid att legitima nyhetsbrev och andra e-postmeddelanden som du själv har anmält dig till har en användbar Avregistrera-knapp som faktiskt leder till stopp för ytterligare e-postmeddelanden, ska du undvika frestelsen att klicka på Unsubscribe i dessa nya e-postmeddelanden – eller i skräppostmeddelanden i allmänhet.

Om du i stället bara raderar mejlet kommer spammarna inte att försöka skicka ännu mer skräp. 

Du kan dock fortfarande få den här typen av mejl då och då, eftersom vi inte vet hur ofta spammarna uppdaterar sina adressböcker. 

> Läs även: Kontrollera om din e-postadress används för att skicka skräppost

Kanske är du intresserad av...