Gmail. Städa. Ta bort stora filer.

Ta bort gamla meddelanden i Gmail och få mer plats.

Tre experttips för att städa i Gmail

Hur många gamla meddelanden har du liggande på ditt Gmail-konto? Kanske tusentals? Då är det en överhängande risk att du börjar få platsbrist. Här får du hjälp att städa.

Gratisanvändare har 15 gigabyte lagringsutrymme hos Google, och det omfattar både filer i Google Drive, meddelanden i Gmail och foton i Google Foton. 

De flesta av oss närmar oss den gränden med skrämmande hög hastighet, och när det händer kommer Google att varna dig och be dig att städa.

Lyckligtvis erbjuder Google själva verktyg för ändamålet.

Den största platsbesparingen brukar gå att göra i Gmail. Ofta kan gamla meddelanden raderas, och det gäller inte minst all skräppost och allt som redan ligger i papperskorgen. 

Här får du tips om hur du kan städa i Gmail.

1. Radera många meddelanden samtidigt
2. Hitta och radera de största meddelandena
3. Gå ut med soporna...

1. Radera många meddelanden samtidigt

Det går att radera många meddelanden i ett svep. Här är vi till exempel i mappen Skräppost. Markera den lilla rutan längst upp och klicka på Radera permanent.

Radera många meddelanden i Gmail

Du kan markera alla meddelanden på en sida i Gmail genom att klicka i den lilla rutan ovanför meddelanden. Sedan kan du välja "Radera permanent". 

2. Hitta och radera de största meddelandena

I stället för att radera hundratals små meddelanden, satsa på att hitta de stora platstjuvarna med de största bifogade filerna. Skriv till exempel size:10mb i sökfältet längst upp, så visas bara meddelanden som är större än tio megabyte.

Radera stora meddelanden i Gmail

3. Gå ut med soporna...

Töm papperskorgen i Gmail

I Gmail hittar du papperskorgen som en mapp i kolumnen till vänster. 

Välj den och radera alla meddelanden genom att markera och välja Radera permanent som vi visade i avsnittet "Radera många meddelanden samtidigt".

© PC-tidningen

Töm papperskorgen i Google Drive

Även filerna i Google Drive räknas in i ditt kontos 15 gigabyte.

Här kan det vara en god idé att tömma papperskorgen eftersom den kan innehålla ganska stora filer. Du hittar papperskorgen i menyn till vänster när du surfar till Google Drive. Töm den genom att klicka på pilen bredvid rubriken Papperskorgen och och välj "Töm papperskorgen".

Kopiera dina meddelanden på datorn

Det finns alltid en risk med att radera gamla meddelanden. Därför kan det vara en god idé att först säkerhetskopiera dem och spara dem lokalt på datorn. Skulle det visa sig att du har raderat fel kan du reparera misstaget.

Hur du gör detta kan du läsa i det nya numret av PC-tidningen.

> Du kan läsa artikeln redan nu i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...