Google håller koll på dina inköp

Kommer du ihåg vad du handlade på internet för fem år sedan? Google gör det.

© Shutterstock

Google övervakar har du handlar på internet

Det har blivit mycket enklare att hitta gamla kvitton om du använder Googles e-posttjänst Gmail. Där kan du se en historik över alla de inköp som du har gjort genom åren.

För somliga kan det vara en välkommen hjälp, för andra en påminnelse om hur mycket Google vet om oss: Alla dina kvitton som du har tagit emot med din Gmail-adress lagras av sökgiganten.

den här sidan kan du se alla dina inköp för vilka du har fått ett kvitto skickat till din Gmail-adress. Kvittoregistret sträcker sig tillbaka till 2010 och du kan läsa information om vilka varor du har köpt, vilka datum du har handlat och i vilken butik.

Informationen presenteras på ett lättöverskådligt sätt, och varje inköp kan spåras tillbaka till det e-postmeddelande som informationen kommer från, om du vill ha mer information. Och du kan ta bort köp som du inte vill att Google ska glömma.

> Har du inte något Google-konto ännu? Här kan du läsa hur du skaffar ett

Google: "En hjälp till vår användare"

Funktionen kan framstå som ett intrång i ditt privatliv, men Google försäkrar att sidan fungerar som en hjälp för deras användare. 

Till det amerikanske teknikmediet The Verge säger Google att informationen om allt från köp, bokningar och prenumerationer inte används för att skicka riktad reklam.

Det är alltså tänkt att vara en metod för att snabbt hitta gamla kvitton i stället för att använda e-posttjänstens sökfunktion. 

Så hittar du gamla kvitton i Google

Surfa bara till den här sidan och klicka på det köp som du vill veta mer om.

Därefter kan du hitta originalmeddelandet genom att klicka på i:et i övre högra hörnet på kvittot som visas och välja Var kommer den här ifrån? 

Då kommer du till e-postmeddelandet som innehåller kvittot.

Du kan få fler tips för Gmail här

Kanske är du intresserad av...