3 geniala semestertips för Google Maps

Oavsett om du ska semestra i Sverige eller utomlands är Google Maps ett näst intill ovärderligt verktyg. Så här får du ut mer av tjänsten på semestern.

Den tiden då bilsemester inkluderade en skrynklig karta på passagerarsidan för att hitta till turistattraktionerna är lyckligtvis förbi. Nu för tiden har alla en smartmobil, och med den tillgång till ständigt uppdaterade kartor som aldrig blir skrynkliga eller som man läser fel så att man kommer vilse.

Med Google Maps på telefonen har du tillgång till ett komplett navigationssystem och ett utomordentligt verktyg när det blir dags att åka utomlands eller till någon ny spännande plats i Sverige.

Här är tre tips till Google Maps som kan göra din semester ännu semestrigare:

Spara kartor på telefonen

Om du åker utomlands kan det bli dyrt att använda mobilt internet på telefonen. Lyckligtvis behöver inte det betyda att du inte kan använda Google Maps. I appen går det att på förhand, alltså redan innan du lämnar landet, spara kartor över din destination lokalt på telefonen så att du inte behöver använda internet. 

På så sätt kan du fortfarande använda Google Maps för att navigera mellan platser utan att behöva använda så mycket som en kilobyte av ditt mobila internet.

När du har hittat en sevärdhet som du vill besöka trycker du på de tre punkterna uppe i högra hörnet och väljer "Ladda ner offlinekarta". Nu kan du se en karta över området utan att behöva tillgång till internet.

Planera en rutt på förhand

När man reser till nya platser har man ofta en önskelista med platser som skulle vara intressanta att besöka. 

I stället för att promenera eller köra omkring på måfå, planera en rutt på förhand som innehåller alla platser du vill besöka. Sedan ser karttjänsten till att guida dig till de olika platserna i den ordningsföljd som du har valt.

När du har hittat en destination och tryckt på "Vägbeskrivning" i Google Maps, tryck på de tre punkterna uppe till höger och välj "Lägg till stopp". Nu kan du lägga till alla platser som du vill besöka samt ändra turordningen genom att dra och släppa destinationerna med de två strecken vid respektive plats.

Undvik köerna vid turistattraktionerna

De populäraste turistattraktionerna är ofta så fullproppade med andra turister att det kan vara ett blandat nöje att besöka dem.

Även här kan Google Maps hjälpa dig. Tjänsten har en funktion som visar när på dagen det brukar komma flest människor, så att du kan komma vid en annan tidpunkt. Det går även att få en uppfattning om hur länge folk brukar stanna.

Det är inte bara en indikation på hur omtyckt platsen är utan praktiskt om du exempelvis planerar att äta middag på en restaurang och gå på bio efteråt.

När du har valt en restaurang eller sevärdhet, behöver du bara bläddra neråt på sidan för att se vid vilken tidpunkt som det brukar komma flest människor samt hur länge de brukar stanna.

Kanske är du intresserad av...