webcamhack

Är din webbkamera hackad?

Via webbkameran kan hackare titta på dig.

1 maj 2016

Om webbkamerans lysdiod blinkar till då och då kan det vara ett tecken på att kameran är hackad. Under senare år har antalet hackade webbkameror ökat kraftigt i antal.

Det finns två sätt att ta reda på om någon tjuvkikar på dig.

1: Leta efter inloggningsprogram i Windows Starta om datorn och titta på webbkameran. Om den blinkar efter 5-10 minuter är du i farozonen. Tryck på Ctrl+Alt+Delete för att öppna Aktivitetshanteraren. Välj fliken Processer och titta efter winlogon.exe. Finns det två processer med detta namn är datorn infekterad. Kör ditt antivirusprogram för att ta bort den skadliga koden.

2: Kontroll 1. Avsluta alla program. Öppna Start-menyn, skriv cmd i sökfältet och tryck på Enter. Skriv netstat -ano och tryck på Enter. Nu visas en lång lista med portar som används aktivt i datorn för tillfället. Det är informationen i kolumnen PID som är intressant.

2. Öppna Aktivitetshanteraren. Välj fliken Tjänster. Klicka på kolumnrubriken PID för att sortera i nummerordning.

3. Jämför de båda listorna. Om det finns ett PID-tal som inte omedelbart kan kopplas samman med ett känt program, kan det vara orsaken till problemen. Högerklicka på punkten i Aktivitetsfältet och välj Egenskaper. Nu visas namnet på en exe-fil. Sök på internet för att se om det rör sig om ett skadligt program.

Vad ska du göra? Det kanske säkraste sättet att skydda sig om webbkameran är hackad är att täcka för linsen med en tejpbit. Tänk dock på att detta inte är någon bra permanent lösning. Är datorn infekterad måste datorn skannas med ett eller helst flera antivirusprogram.

Kanske är du intresserad av...