Med nya generationer övervakningskameror för hemmabruk har det blivit enklare och billigare än någonsin att skydda hemmet med effektiv övervakning. Moderna övervakningskameror är trådlösa och installeras enkelt via en app i smartmobilen, så att du titta och spela in med kameran oavsett var du befinner dig.
Men om du inte vet vad som är tillåtet riskerar du att bryta mot lagen.
> Få 2 nummer av PC-tidningen 149 kr + gåva: WiFi-smartkamera för utomhusbruk
Får jag övervaka min egen tomt?
Det är lätt att tro att man får filma hur som helst så länge man befinner sig på sin egen tomt, men det finns lagar att ta hänsyn till.
Enligt Kamerabevakningslagen (KbL) där Datainspektionen är tillsynsmyndighet får du övervaka på egen mark, men du måste vara uppmärksam på att det görs på rätt sätt.
Om kameran exempelvis kan uppfatta minska skymt av grannens tomt eller en trottoar handlar det om olovlig övervakning, och det oavsett om du bara tittar som strömmad video eller spelar in videosekvenser och sparar dem på mobilen eller på internet.

Om din övervakningskamera täcker din egen mark men kan få syn på exempelvis brevbäraren, gatsoparen eller en budfirma, måste du sätta upp skyltar som säger att området är kameraövervakat.
© ShutterstockTänk på brevbäraren
Även om du bara övervakar din egen mark och inte ser något hos grannen eller trottoaren, måste du ändå informera om kameraövervakningen om den utförs på det som Datainspektionen kallar för "en plats dit allmänheten har tillträde". Det betyder till exempel att du utan att informera inte får filma din egen trädgårdsgång om brevbäraren måste använda den för att nå din brevlåda. Skyltarna kan du tillverka själv eller köpa antingen via internet eller i en affär som säljer säkerhetsprodukter.
Skyltarna kan dessutom ha en förebyggande effekt, eftersom tjuvar av uppenbar anledning brukar föredra hus som saknar bevakning.
Få jag dela bilderna på Facebook?
Du har säkert sett butiksinnehavare som via Facebook söker inbrottstjuvar eller rånare genom att lägga ut övervakningsbilder med gärningsmännen, men det är faktiskt olagligt.
Övervakningsbilder och -filmer får inte delas med några andra är polisen med mindre än att polisen uttryckligen har gett tillåtelse till detta.
Det gäller oavsett om du delar bilderna på din egen Facebook-sida eller i en sluten grupp. Bryter du mot den lagen riskerar du dryga böter.
Varför är det viktigt med laglig övervakning?
Att övervaka och se till att göra det lagligt kan ha oerhört stor betydelse om du exempelvis får inbrott och vill dela övervakningsbilderna med polisen.
Om övervakningen inte är gjord på ett lagligt sätt kan bilderna och filmerna inte användas av vare sig polisen för att hitta gärningsmännen eller som bevisföring om det skulle gå till rättegång.
Du kan tvärtom själv bli fälld för olovlig övervakning.
Du kan läsa mer om kamerabevakningslagen hos Datainspektionen.
Lätt och billigt att övervaka ditt hem
Så länge som du följer lagar och regler finns det inget som hindrar att du sätter upp övervakningskameror hemma, i sommarstugan, till och med i bilen. Det är dessutom enkelt att komma i gång och behöver inte heller vara dyrt.
När du har skaffat kameran behöver du bara hämta en app, ansluta kameran till ström och koppla den till ditt trådlösa nätverk. Det brukar bara ta några minuter, sedan kan du använda kameran dygnet runt oavsett var i världen du befinner dig.
Det finns ju dessutom inget som hindrar att du sätter upp flera kameror, exempelvis i ditt garage, redskapsboden och garageuppfarten, så att du kan se flera platser samtidigt i samma app. Det ökar säkerheten, och det är inte svårare att ansluta fler kameror än att ansluta en enda.
> Få 2 nummer av PC-tidningen 149 kr + gåva: WiFi-smartkamera för utomhusbruk
Om du redan prenumererar på PC-tidningen kan du köpa övervakningskameran med rabatt hos Moreshop.se. (så länge lagret räcker)