Håller telefonen stadigt med en Gimbal
Gimbal

Spela in skakfria videoklipp med en gimbal.

Så funkar en gimbal

Teknik för att stabilisera filmkameror är något vi förknippar med Hollywood och filminspelningar. Men tekniken finns även för vanliga mobiltelefoner.

En gimbal är ett utmärkt exempel på en produkt som ursprungligen utvecklades för professionella sammanhang, i detta fall filmindustrin, men som numera har blivit tillgänglig som en konsumentprodukt.

I Hollywood kallas de dyra stabiliseringssystemen för Steadycam eller Glidecam, men en gimbal bygger på samma idé. En gimbal är alltså en stabiliserande kamerahållare.

Så funkar en gimbal

I en gimbal sitter det gyroskop som ser till att kameran eller mobiltelefonen alltid hålls i våg oavsett hur gimbalen förflyttas.

När vi går eller springer är det ofrånkomligt att handen skakar till. Det är dessa skakningar som gimbalen fångar upp med hjälp av servon, så att telefonen inte rör sig så snabbt. Detta motverkar skakiga inspelningar.

> Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen för endast 168 kronor + en gimbal till din mobiltelefon. Gimbalen fungerar även som stativ. Läs mer om erbjudandet.

Har två eller tre motorer

Det finns olika typer av stabiliseringsenheter. Lite enklare modeller har två motorer som dämpar horisontella och vertikala rörelser.

Dyrare varianter använder tre motorer för att även kompensera för rörelser längs den tredje axeln.

Så här ser det ut när en mobiltelefon stabiliseras av en gimbal.

Så funkar en gimbal
Gimbal

De inbyggda motorerna ser till att telefonen alltid hålls i samma vinkel och att alla rörelser dämpas.

Perfekt videor med minimalt tillbehör

Det är stora skillnader i en film som spelas in med stabilisering och en som spelas in utan.

I vanliga fall blir en mobilvideo nästan alltid lite skakig, vilket ger ett amatörmässigt intryck. Med en gimbal får du äntligen fullt utbyte av de fina kameror som sitter i dagens mobiltelefoner.

Dina filmer kommer se proffsiga ut, som om de vore inspelade med stativ.

Exemplet visar hur det ser ut med och utan gimbal.

Kanske är du intresserad av...