Övervakningskamera utomhus

Åsynen av en övervakningskamera kan vara tillräckligt för att hålla inbrottstjuvar på avstånd.

© Shutterstock

Guide: Placera övervakningskameran rätt

En övervakningskamera kan vara ett bra alternativ till ett dyrt larmsystem som kostar pengar varje månad. Men hur ska kameran placeras för att göra så stor nytta som möjligt? Det svarar vi på här.

1 oktober 2022

Innan du ens skaffar en övervakningskamera bör du noga tänka igenom var den ska placeras den och vad den ska användas den till.

Ska det vara en liten och diskret kamera som man inte lägger märke till eller ska det vara en stor och avskräckande kamera med stort kamerahus och spretande antenner?

Det kan dessutom bli nödvändigt att tänka på nätverkskabel och strömförsörjning om du den exempelvis ska placeras utomhus. Och om du väljer att ansluta den till det trådlösa nätverket – är täckningen tillräckligt bra där kameran ska sitta för att ge en stabil signal?

> Vi testar övervakingskameror i PC-tidningen nummer 18/2022. Hämta testet här

Välj en trådlös övervakningskamera

Vi rekommenderar en trådlös övervakningskamera som kan anslutas till det trådlösa nätverket eftersom det betyder att du slipper dra nätverkskablar kors och tvärs. Det brukar vara betydligt enklare att lösa strömförsörjningen.

Detta givetvis på villkor att det är tillräckligt bra täckning där kameran placeras.

Kameran måste bevaka rätt område

När programmen för övervakningskameran har installerats på datorn bör du hänga upp kameran provisoriskt för att kunna rikta in den rätt innan du börjar borra hål och skruva fast den.

Använd datorn för att se var kameran får den bästa vyn, så att den till exempel kan se ytterdörren, fönster, altanen, källartrappan, infarten, garaget eller vad du nu vill bevaka.

Det bästa är att övervaka de platser som är mest sårbara, det vill säga där en inbrottstjuv kan försöka ta sig in obemärkt för omgivningen. Se till att ALLA ingångar till huset har säkra lås. En av tjuvarnas favorit är altandörren. En annan ett fönster som sitter där ingen kan se att de bryter upp det. Tänk på att moderna fönsterrutor kan sitta i kassetter som är enkla för tjuven att ta loss. Be om hjälp från en låskonsult om du är osäker.

Använd fantasin och försök att tänka som en inbrottstjuv för att upptäcka de platser där det är enklast att bryta sig in. Där bör övervakningskameran placeras.

> Få 2 nummer av PC-tidningen 149 kr + gåva: WiFi-smartkamera för utomhusbruk

Säker placering av övervakningskameran

Se till att göra det så svårt som möjligt för tjuvarna att sabotera kameran och därmed dina möjligheter att spela in bevismaterial.

Montera kameran där den är svår att upptäcka, eller så högt att den inte går att nå.

Samma sak gäller även sladdarna för ström och nätverk. Se till att de inte går att nå, till exempel genom att borra ett hål i väggen bakom kameran och föra in sladdarna den vägen.

Se till att kameran inte spelar in områden som är allmän mark – det är förbjudet. Kameran får inte heller riktas så att den spelar in grannen.

Kameran kan anpassas för din vardag

De flesta övervakningskameror kan anpassas och styras ner i minsta detalj. En del har exempelvis inbyggd rörelsedetektor, så att du kan få ett meddelande när någonting rör sig framför kameran. 

Rörelsedetektorn kan ställas in att bara vara aktiv under vissa tider på dygnet, till exempel på nätterna, så att du slipper få en massa meddelanden varje gång något i familjen eller ett husdjur rör sig vid kameran på dagarna.

Det går även att schemalägga automatiska videoinspelningar vid bestämda tidpunkter eller begränsa hur stor del av det som kameran ser som ska vara larmat. Det sistnämnda gör att du kan bevaka ett fönster med rörelseavkänning, men inte fågelburen bredvid fönstret trots att den syns i kameran.

> Få 2 nummer av PC-tidningen 149 kr + gåva: WiFi-smartkamera för utomhusbruk här

Om du redan prenumererar på PC-tidningen kan du köpa övervakningskameran med rabatt hos Moreshop.se. (så länge lagret räcker) 

Unvik att bryta mot lagen

Den främsta anledningen att ha en övervakningskamera är givetvis att hålla utkik efter inbrottstjuvar och andra ovälkomna gäster, men tänk på att inte bryta mot lagen själv. Det är till exempel bara tillåter att spela in på ditt privata område. 

Därför måste du vara noga med att kameran är riktad så att den inte kan se när till exempel grannen klipper sin gräsmatta, eller personer som går på den offentliga trottoaren utanför tomtgränsen. Det är nämligen inte tillåtet.

Trådlös övervakningskamera utomhus

Google Nest Cam IQ Indoor är en av de kameror vi synar i sömmarna när vi gör ett stortest av övervakningskameror i PC-tidningen nummer 10, 2021.

Kanske är du intresserad av...