Få fem goda råd innan du börjar skapa din fotobok hos internettjänster som Pixum, Smartphoto, Foto.com eller Photobox

Det är populärt att spara sina minnen i en fotobok. Här är fem goda råd innan du sätter i gång.

© Kenneth Drabæk

5 goda råd innan du skapar din fotobok

Här får du fem goda råd innan du börjar skapa din fotobok hos internettjänster som Pixum, Smartphoto, Foto.com eller Photobox.

1 augusti 2017 av Christian Slot

Det har blivit populärt att spara sina fotominnen i en fotobok, och det har dykt upp flera tillverkare som erbjuder fotoböcker av hög kvalitet.

Innan du ger dig i kast med att börja skapa din egen fotobok, ta till dig dessa fem råd för att få det bästa resultatet.

1. Använd bilder med hög upplösning
2. Välj olika format
3. Lek med textrutorna
4. Sortera dina bilder
5. Tänk på vad du köper

1. Använd bilder med hög upplösning

Se till att ladda upp dina bilder med så hög upplösning som möjligt.

Om du har skapat ett album på Facebook, använd originalbilderna i stället eftersom Facebook skalar ner och komprimerar bilder till sämre kvalitet.

Bilder med dålig upplösning kommer att bli oskarpa och grovkorniga när de skrivs ut. De flesta leverantörer varnar dig om upplösningen inte är tillräckligt hög. 

2. Välj olika format

Variera dina bilder genom att använda porträtt- och landskapsläge, svartvita och i färg, för att skapa variation. Det gör boken mer intressant att titta i. 

3. Lek med textrutorna

Alla fotoboksprogram erbjuder möjligheten att sätta in textrutor.

Lägg ner tid på att skriva bra texter, till exempel var bilden är tagen, vilka som är med på bilden et cetera, så att boken blir roligare att bläddra i även för kommande generationer.

4. Sortera dina bilder

Det kan vara frestande att bara tömma minneskortet, ladda upp och trycka in så många bilder som möjligt. Då löper du risk att dels sätta in för många bilder, och att bilderna som kommer med blir väldigt små och inte lika intressanta.

Minska antalet bilder, och ge de bra bilderna mer utrymme. Håll dig till 2-3 bilder per sida, och våga använda riktigt bra bilder så att du bara får en enda bild på en hel sida.

5. Tänk på vad du köper

Flera fotobokstjänster lockar med bättre fotopapper för en extra kostnad.

Våra tester visar dock att standardpappret är fullt tillräckligt för att få bra resultat - men om du har budgeten kan naturligtvis bättre papper göra resultatet ännu snyggare.

I PC-tidningen 12/2017 testar vi fotoböcker från sex olika tillverkare som Pixum, Photobox, Foto.com och Smartphoto. Här kan du läsa mer om hur du får den snyggaste fotoboken med dina semesterminnen, och se vilken tillverkaren som levererar den bästa produkten.

Om du skaffar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt med din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med den kan du även läsa de senaste tio numren av tidningen. 

Kanske är du intresserad av...