Spara dyrbart skrivarbläck

Så använder du mindre skrivarbläck

Det finns flera bra sätt att få skrivarbläcket att räcka längre. Ett är att använda webbläsartillägget Cleanprint, ett annat att använda följade tre teckensnitt som ger det mer utskrifter för pengarna.

4 juni 2018 av Christian Slot

Ofta är bläcket en av de största utgifterna när du investerar i en ny skrivare. Om bläcket hinner torka i patronerna kan det kosta flera hundra kronor per år bara i bläckkostnad.

Det finns många sätt att få bläcket att räcka längre, något som vi har skrivit om tidigare i tidningen. Du kan till exempel:

  • Plocka bort onödiga delar som grafik och bilder från hemsidor med Chrome-tillägget Cleanprint som finns i Fördelszonen (bara för prenumeranter/lösnummerköpare)
  • Skriva ut flera sidor på samma ark med Greencloud Printer i Fördelszonen (bara för prenumeranter/lösnummerköpare).
  • Motionera skrivaren genom att göra utskrifter så ofta som möjligt.

Du kan även använda teckensnitt som får bläcker att räcka längre. Här är exempel på tre stycken sådana:

1. Ryman Eco

spara bläck med typsnitt

Ryman Eco sparar upp till 33 procent genom att lägga in tunna streck utan bläck i bokstäverna. Teckensnittet är utvecklad av grafiska formgivare och kan hämtas gratis i Fördelszonen.

2. Courier

Spara bläck med teckensnitt

Courier är ett standardteckensnitt som bland annat går att använda i Word och sparar bläck eftersom det använder tunna tecken. Ursprungligen skapades det till skrivmaskiner på den tiden bläck var ännu dyrare än det är nu.

3. Century Gothic

spara bläck med typsnitt

Century Gothic bör också redan finnas i din dator om du har Word installerat. Teckensnittet är ett av de absolut äldsta från när man började använda skrivare. Precis som Courier är bokstäverna tunna men fortfarande väldigt tydliga.

Läs vårt stortest av billiga skrivare

I PC-tidningen 9/2018 finns det ännu mer pengar att sparar på skrivare: vi testar nämligen billiga multifunktionsskrivare som kostar mellan 600 och 1 700 kronor.

Stortest av billiga multifunktionsskrivare

Vi har testat sex stycken skrivare från fyra av de största tillverkarna: Canon, HP, Epson och Brother. Den billigaste kostar bara 600 kronor.

Kanske är du intresserad av...