Microsoft vill att du ska betala ett abonnemang för Windows
Windows via abonnemang?

Microsoft vill göra Windows till en prenumerationsbaserad tjänst där du betalar löpande;

© Shutterstock

Microsoft vill att du ska betala ett abonnemang för Windows

Det finns indikationer på att Microsoft kommer att skapa en prenumerationsbaserad version av Windows där du betalar när du använder den.

Inom en snar framtid kan du behöva betala en löpande prenumeration för att använda Microsofts operativsystem. Det är i alla fall vad ett internt memo från Microsoft antyder.

Microsoft är för närvarande inblandade i en process med amerikanska konkurrensmyndigheten i samband med förvärvet av spelföretaget Blizzard, vilket bland annat står bakom spelet World of Warcraft.

I samband med detta har Microsoft fått lämna över en mängd interna dokument, och det är här som planerna på ett prenumerationsbaserat Windows avslöjas.

> Läs mycket mer om Windows 11 här

Windows i molnet som abonnemang

Bland många andra framtidsplaner säger Microsoft att man kommer att flytta Windows till molnet, det vill säga att köra operativsystemet via internet och låta användarna betala ett löpande abonnemang för för att använda det.

Microsoft har redan gjort det möjligt att prenumerera på sitt populära kontorspaket under namnet Microsoft 365, och nyligen tillkännagav företaget Windows 365, en nedskalad version av Windows som kan köras över internet.

Det nya Windows 365 riktar sig främst till företag och gör det möjligt för dem att enkelt hantera många datorer samtidigt, men nu finns det indikationer på att även en version för hemanvändare är på gång. 

Vi har skrivit en längre artikel om Microsoft 365 i PC-tidningen. Den kan du hitta här: Vad är Microsoft 365 för något?

Bygger vidare på Windows 365

Planen är att Microsoft ska vidareutveckla Windows baserat på erfarenheterna från Windows 365 så att hela operativsystemet kan köras från webben, något som vi idag känner igen från en rad andra tjänster som Googles verktyg och Microsofts kontorspaket.

Framtiden får utvisa om kunderna kommer att uppskatta det nya upplägget. Vi har vant oss vid att priset på Windows är en del av kostnaden för en ny dator, så vi oroar oss inte så mycket för priset på Windows.

Det finns dock inget som tyder på att den vanliga versionen av Windows på för datorer kommer att försvinna, och vi ser fram emot att få höra mer om vad den nya prenumerationsbaserade lösningen kommer att erbjuda oss som konsumenter.

Priset för den kommande versionen av Windows är ännu inte känt, men Windows 365 kostar mellan 337 och 717 kronor per månad. Den privata versionen kommer förmodligen att bli betydligt billigare än så.

> Läs också: Hur mycket kostar Netflix, HBO Max och Viaplay?

Kanske är du intresserad av...