Windows 10-användare luras av Windows Update
Brustna förhoppningar:

Tro inte på det, om du i Windows Update erbjuds att hämta Windows 11 trots att datorn inte tidigare har godkänts av Microsoft för att installera operativsystemet. 

© Shutterstock

Därför kan du få ett falskt Windows 11-erbjudande

En del Windows 10-ägare får just nu ett nästan overkligt erbjudande i Windows Update. De får nämligen erbjudandet att hämta och installera Windows 11, trots att deras dator faktiskt inte lever upp till minimikraven.

Det kom som en stor överraskning för många Windows 10-användare när de för ett par veckor sedan började få ett erbjudande om att uppgradera datorn till Windows 11 22H2 inne i Windows Update.

Själva överraskningen bestod i att de aktuella datorerna tidigare hade dömts ut av Microsoft, eftersom de inte lever upp till de nya och stränga hårdvarukraven för den nya versionen av operativsystemet.

Ändå dök en liten ruta upp med möjligheten att hämta och installera just Windows 11.

> Läs nyheter, tips och tricks för Windows 11 här

Installationen kan inte slutföras

Tyvärr visade det sig snabbt att löftena från Microsoft var för vidlyftiga.

I verkligheten blir de datorer som inte stöds fortfarande inte godkända av installationsprogrammet. I stället möts Windows 10-ägare fortfarande av den ökända rutan som berättar att datorn inte lever upp till Windows 11:s minimikrav.

Det sker så fort man klickar på det generösa erbjudandet.

Först dyker erbjudandet upp i Windows Update och berättar att datorn kan få Windows 11. Men när man klickar på knappen för att uppgradera möts man ändå av en ruta som berättar att datorn inte fungerar med Windows 11.
Inte längre än hit:

Först dyker erbjudandet upp i Windows Update och berättar att datorn kan få Windows 11. Men när man klickar på knappen för att uppgradera möts man ändå av en ruta som berättar att datorn inte fungerar med Windows 11. 

Vad du ska göra om du får det falska erbjudandet

Har du också fått erbjudandet att hämta Windows 11, trots att du tidigare har fått veta att datorn inte lever upp till minimikraven?

Då kan du lugnt bortse från erbjudandet som visas längst upp i Windows Update i datorns inställningar.

Precis under det förmånliga erbjudandet hittar du den vanliga sökningen efter uppdateringar till datorn, och du kan alltså hålla datorn uppdaterad utan att klicka på Windows 11-erbjudandet.

Microsoft har medgivit felet och håller på att uppdatera de drabbade datorerna.

Det innebär att det felaktiga erbjudandet försvinner av sig självt när de berörda datorerna med Windows 10 uppdateras. 

> Läs även: Dessa nyheter kan du se fram emot i Windows 11 2023

Kontrollera själv om din dator kan köra Windows 11

Om du är osäker på om datorn med Windows 10 faktiskt kan uppgraderas till Windows 11, kan du själv kontrollera det med ett verktyg i Fördelszonen.

> Hämta Ashampoo Windows 11 Compatibility Check i Fördelszonen

Med Ashampoo Windows 11 Compatibility Check skannas hårdvaran i datorn och slutligen presenteras ett tydligt svar på om datorn kan köra Windows 11.

Programmet kontrollerar bland annat om det finns en TPM 2.0-krets, om datorn fungerar med Säker uppstart och UEFI och om processorn är en av de nyare generationer som krävs av Windows 11.

Kanske är du intresserad av...