Windows 10 blockerar gamla drivrutiner

Äldre tillbehör kan sluta att fungera när Microsoft kräver nya certifikat från tillverkarna.

Windows 10 kräver nya drivrutiner

Med de säkerhetsuppdateringar till Windows 10 som kommer i oktober ändras operativsystemets krav på drivrutiner. Det kan innebära att vissa tillbehör slutar att fungera.

20 oktober 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

Microsoft rapporterar att användare av Windows 10 i vissa fall inte har kunnat installera drivrutiner för tredjepartstillbehör efter att de installerat oktober månads säkerhetsuppdatering av Windows 10.

Med tredjepartstillbehör avses produkter som inte är tillverkade av Microsoft.

> Mer att läsa: Alla uppdateringar av Windows 10

Tillbehör kan sluta fungera

Problemet kommer sig av att Microsoft har uppdaterat kraven i Windows 10 på de drivrutiner som styr tillbehör, det vill säga allt från skrivare, webbkameror, bildläsare och allt annat som ansluts till datorn. I praktiken innebär det att tillbehör med äldre drivrutiner som inte har uppdaterats kan sluta att fungera.

De nya kraven ska inte påverka enheter som redan är anslutna och installerade till datorn, men det kan uppstå problem när äldre produkter ansluts till en dator med Windows 10.

Rent konkret visas då ett felmeddelande om att Microsoft inte kan verifiera utgivaren av drivrutinerna och att de därför inte kan installera.

Windows 10 kräver nya drivrutiner

Äldre tillbehör med drivrutiner som Windows 10 inte känner igen kommer inte att kunna installeras alls i fortsättningen.

Tillverkarna måste uppdatera

Microsoft meddelar att den som får problem med ett tillbehör ska kontakta tillverkaren och be dem om en ny eller uppdaterad drivrutin som Windows 10 kan godkänna.

För de stora och välkända tillverkarna lär inte detta vara något problem, men för äldre tillbehör från mindre företag finns risken för att de slutar att fungera för alltid.

Den som har ett viktigt tillbehör som slutar fungera får då antingen sluta att uppdatera Windows 10, vilket vi inte rekommenderar, eller använda en äldre dator med Windows 7. Vi rekommenderar inte äldre versioner av Windows används i en dator som är ansluten till internet, men i en fristående pc utan internetkoppling är det inga problem.

Ett sätt att uppdatera drivrutiner i bulk är att använda programmet Driver Booster. Det letar upp aktuella drivrutiner för alla tillbehör i datorn och installerar nya om det finns sådana.

Kanske är du intresserad av...