hurtigt internet

Tre trick till ett snabbare Windows 10

Sätt fart på Windows 10 med tre tips som ger snabbare uppstart och kortare väntetider.

12 februari 2016

Det känns alltid som att det tar för lång tid innan Windows 10 blir klart att använda, eller innan operativsystemet har startat ett program. Genom att följa tre enkla tips kan du få ett snabbare operativsystem med kortare väntetider, och du behöver varken extraprogram eller en examen i datorvetenskap för att höja hastigheten.

Städa bland dina startprogram

När det tar en halv evighet för Windows att starta, lägg ner en stund på att städa bland de program som startar automatiskt tillsammans med Windows - de så kallade startprogrammen. Högerklicka på Start-knappen och välj Aktivitetshanteraren i menyn. Klicka därefter på fliken Autostart och ta bort markeringen vid de program som inte behöver starta tillsammans med Windows.

Stäng av visuella effekter

Du kanske inte har tänkt på det, men Windows 10 har en mängd små visuella effekter som skuggor och animationer. Stäng av de effekterna, och det frigör resurser för andra uppgifter. Detta gör du genom att söka efter och starta sysdm.cpl och trycka på Enter-tangenten. Klicka därefter på fliken Avancerat följt av Inställningar under Prestanda. Ta bort markeringarna vid följande alternativ för att få störst effekt:

  • Animera kontroller och element inom fönster 
  • Animera fönster när de minimeras och maximeras 
  • Animationer i aktivitetsfältet 
  • Låt menyer rulla fram 
  • Visa verktygsfält gradvis eller låt dem glida in 
  • Dölj menyer gradvis efter klickning 
  • Visa skuggor under fönster

Avsluta med att klicka på Verkställ.

Avinstallera resurskrävande program

Oftast är det inte Windows 10 som är flaskhalsen som drar ner datorns prestanda. Det kan även vara irriterande och potentiellt farliga program som använder datorns resurser. Sabotageprogram, eller malware som de också brukar kallas, kan göra datorn riktigt långsam, men en genomsökning med programmet Malwarebytes Anti-Malware kan göra underverk. Programmet er gratis och tar bort sabotageprogram, vilket gör datorn både snabbare och säkrare. Du kan ladda hem Malwarebytes Anti-Malware från Fördelszonen med >Allt om Windows 10

Kanske är du intresserad av...