Microsoft lägger ner backupprogram

Om du använder något av dessa tre program för att säkerhetskopiera din dator, bör du börja leta efter en annan lösning.

Tre program försvinner från Windows 10

Nu är det snart slut med möjligheten att använda Microsofts säkerhetskopiering samt två andra funktioner i Windows 10. Enligt Microsofts eget hjälpforum håller funktionerna på att fasas ut.

Det är ett oomkullrunkeligt faktum att det är extremt viktigt med regelbundna säkerhetskopieringar av det som finns på din dator om du inte vill riskera att förlora informationen vid en stöld eller ett hårddiskhaveri.

Nu börjar det dock bli hög tid att leta efter något nytt alternativ om du idag förlitar dig på funktionerna för säkerhetskopiering och återställning, filhistorik eller systemavbildning i Windows 10.

De tre funktionerna är nämligen på väg att försvinna.

Programmen är inte uppdaterade

Det är en supportarbetare på Microsofts eget hjälpforum som berättar att det var åratal sedan funktionerna fick några förbättringar eller reparerade, och att de ofta är en källa till problem för personer som vill använda dem. 

Du kan själv läsa det på Microsofts forum

Utfasningen känns som ett logiskt steg, då verktyget för säkerhetskopiering och återställning, som finns i Kontrollpanelen, inte har utvecklats något sedan Windows 7-tiden, vilket förklarar varför man också skriver Windows 7 vid funktionen. 

Samma sak gäller systemavbildning, där det går att skapa en komplett kopia av en komplett hårddisk med filer, mappar och allt. 

Hämta ett bra backupprogram

Microsofts egen hjälpavdelning rekommenderar att man i stället använder ett program som Macrium Reflect för säkerhetskopiering. 

Där med riskera du inte heller att vid en senare tidpunkt vilja återställa en säkerhetskopia bara för att upptäcka att programmet för att göra detta inte längre existerar i Windows. 

Hämta Macrium Reflect med tillhörande guide i Fördelszonen (bara för PC-tidningens läsare)

Microsoft har ännu inte officiellt gått ut med att verktygen ska försvinna, så det är fortfarande ovisst om de kommer att finnas kvar efter höstens stora uppdatering.

> Läs mer om Windows 10 och de senaste funktionerna här

Kanske är du intresserad av...