Windows 10X får inbyggt stöldskydd
Windows 10X

Windows 10X blir säkrare än Windows 10.

Stöldskydd i Windows 10X

En pc som blir stulen kan alltid återställas med ett nytt Windows, och tjuven skattar hela vägen till banken. Men i nya Windows 10X är det slutgarvat. Operativsystemet innehåller nämligen en ny typ av stöldskydd.

Den som har glömt lösenordet till sin iPad vet att det är omöjligt att använda surfplattan om det inte går att återskapa kontot via din e-postadress eller med en annan enhet.

I Windows har det däremot alltid vara relativt enkelt för en tjuv att återställa en stulen pc och installera om Windows på nytt. Därefter är datorn fullt fungerande.

> Mer att läsa: Windows 10X – Microsofts nya operativsystem

Windows 10X får ökat skydd

Snart släpper Microsoft Windows 10X, som är en nedbantad version av operativsystemet avsedd för enklare surfplattor och datorer med dubbla skärmar.

Eftersom de tänkta enheterna för Windows 10X är portabla bygger Microsoft in ett extra stöldskydd i operativsystemet.

Det rör sig om en ny inställning som innebär att datorn inte kan återställas utan rätt pinkod eller genom inloggning på användarens Microsoftkonto.

Stöldskydd i Windows 10X
Stöldskydd

Ny säkerhetsinställning i Windows 10X.


Kanske till Windows 10?

Den nya funktionen låter klockren, men nog hade den även varit nödvändig i vanliga Windows 10, som ju allt oftare körs i små och prestandatunga bärbara datorer.

Den uppenbara frågan är om stöldskyddet även är på gång i ordinarie Windows 10? Om detta vet vi ingenting, men vi kan ju alltid hoppas.

Kanske är du intresserad av...