Urklipp i Windows 10

När något kopieras eller klipps ut i Windows hamnar det i Urklipp, som numera kan innehålla flera objekt.

Städa bland urklippen

Om någon annan använder din dator kan de se vad du har klippt och klistrat. Läs om hur du rensar Urklipp från allt som är kopierat eller urklippt.

Alla som har använt en dator känner till funktionerna Ctrl+C, Ctrl+X och Ctrl+V för att kopiera, klippa ut och klistra in text, bilder och andra objekt.

Detta är en de grundläggande funktionerna i en dator, men vet du att den även kan användas av någon som vill snoka och se vad du gör med datorn?

Allt som kopieras eller klipps ut hamnar nämligen i funktionen Urklipp. Är dessutom funktionen Urklippshistorik, som introducerades i Windows 10 version 1809, sparas allt i en lång lista. För att klistra in från listan används Windowstangenten+V i stället för Ctrl+V.

> Mer att läsa: Kom i gång med nya och förbättrade urklipp (kräver inloggning)

Allt som hamnar i Urklipp ligger kvar där tills datorn stängs av eller startar om.

Om någon annan använder din dator innan du hinner starta om eller stänga av den, kan de enkelt se allt som du har kopierat och klipp ut.

Städa Urklipp

I samband med den nya urklippsfunktionen som sparar alla urklipp infördes även en funktion för att tömma Urklipp utan att stänga av datorn.

Det kan vara smart att städa Urklipp om du inte vill att andra ska se vad du har klippt och klistrat i Windows 10.

Städningen är snabbt överstökad, följ bara stegen nedan:

Urklipp i Windows 10
Steg 1:

Högerklicka på Start-knappen i Windows och välj System.

Urklipp i Windows 10
Steg 2:

Välj Urklipp i kolumnen till vänster. Rulla längst ner till Rensa urklippsdata och klicka på knappen Rensa. Klart!

Städa bort fler spår

I PC-tidningen 10/2020 kan du läsa att städa bort fler spår ur datorn.

Du lämnar alltid massor med spår efter dig när du använder en dator. Med det här nya programmet städar du enkelt bort alla spår.

Läs artikeln i Fördelszonen (kräver inloggning).

Kanske är du intresserad av...