Foton i Windows 10

Tack vare en ny uppdatering kan du enkelt hitta de bilder du letar efter. Du kan till exempel som här söka efter en specifik person.

© PC-tidningen

Sök mycket bättre bland dina bilder i Windows 10

En bildsamling kan innehålla tusentals bilder och därmed vara extremt svår att överskåda. Nu kan du hitta bilden du letar efter mycket snabbare.

Med Foton-appen i Windows 10 kan du titta på, redigera och organisera dina bilder och fotografier. Nu har appen uppdaterats och blivit ännu bättre med nya funktioner.

En av de viktigaste funktionerna är möjligheten att söka på saker, händelser och platser. Det är en extremt praktisk funktion som gör att du i stället för att behöva bläddra bland hundratals eller tusentals bilder, bara söker efter det du vill hitta bilder av.

Det kan till exempel vara "Barcelona" för att hitta bilderna från semestern i den katalanska huvudstaden, eller "Hund" för att hitta bilder med familjens fyrbenta medlem.

Använder artificiell intelligens

Verktyget använder sig av artificiell intelligens som analyserar vad som finns på bilderna vilket gör det möjligt att söka i bildarkivet.

Om du ger appen tillåtelse kan den artificiella intelligensen även söka efter och indexera personer som finns på dina foton. Det betyder att appen exempelvis samlar ihop alla bilder med farbror Markus, så att du enkelt kan hitta honom bland dina bilder.

När Foton har hittat flera bilder av samma person, behöver du själv berätta vad personen heter. Den möjligheten hittar du under Personer längst upp i appen.

> Läs också: Så får du finare bilder med Windows 10

Aktivera funktionen i Foton

För att kunna använda de nya funktionerna kan det vara nödvändigt att "tvinga" Foton-appen att uppdateras, om det inte redan har gjorts automatiskt. Detta gör du i Microsoft Store, eftersom Foton är en app som både hämtas från och uppdateras via Store.

Starta först Microsoft Store. En pil uppe i det högra hörnet indikerar att det finns tillgängliga uppdateringar. Klicka på pilen för att börja hämta och installera uppdateringarna.

Om det inte finns någon pil, klicka på de tre punkterna i det övre högra hörnet och välj Nedladdningar och uppdateringar. Klicka därefter på knappen Hämta uppdateringar för att leta efter och installera uppdateringar.

Microsoft Store

Du uppdaterar dina appar genom att starta appen Windows Store i Windows, klicka på de tre punkterna längst upp till höger och välja Nedladdningar och uppdateringar.

Kanske är du intresserad av...