Smart knep till Windows

Du kan göra Start-menyn i Windows mycket mindre om du samlar program i grupper.

© Windows 10

Smart knep till Windows: Skapa mappar i Start-menyn

Visste du att det finns ett enkelt knep för att göra Start-menyn i Windows 10 liten och överskådlig? Lösningen är att samla program i mappar.

Windows 10 har byggts ut med en mängd nya funktioner sedan lanseringen 2015. 

En funktion som har lagts till sedan dess är förbättrade möjligheter att organisera panelerna i Start-menyn - den högra delen av menyn alla fyrkantiga genvägar.

Lösningen är att samla programmen i mappar, det vill säga att låta en panel innehålla flera program. Det förhindrar att menyn blir otympligt stor om du använder många program, och du kan lättare hitta program som du vill använda.

Du startar ett program som finns i en mapp genom att först klicka på den panel som innehåller programmet. Detta öppnar mappen och visar programmen den innehåller, och du kan starta ditt program genom att klicka på det som vanligt. Du kan stänga mappen utan att starta något program genom att klicka på mappens panel som är markerad med en pil.

Så här samlar du program i en mapp

Det är ganska enkelt att samla program i mappar. Allt du behöver göra är att dra en panel och släppa den på annan panel. När du släpper panelen kommer bägge programmen att hamna i mappen. Nu kan du döpa mappen, och på så sätt katalogisera och organisera Start-menyn med hjälp av olika mappar.

Om du senare vill flytta ut ett program från mappen, öppnar du bara mappen och drar ut programmet till en annan plats på Start-menyn.

Du kan läsa mycket mer om de senaste funktionerna i Windows 10 här.

11 trick för att få den perfekta datorn

I PC-tidningen nummer 9/2019, som är på gång ut i butikerna, får du Microsofts rekommendationer till hur du får din dator och Windows 10 att fungera optimalt.

Vi har samlat förslagen i elva steg för steg-guider som hjälper dig att genomföra tricken som får din dator att arbeta snabbare och fungera bättre. 

> Du som är prenumerant kan läsa hela guiden i Fördelszonen direkt

Kanske är du intresserad av...