Säker borttagning av maskinvara i Windows 10

Nu behöver vi inte längre vänta på besked från Windows när vi tar bort ett usb-minne från datorn.

Slut med säker borttagning i Windows

Vi har vant oss vid att alltid klicka på den lilla ikonen i Meddelandefältet innan vi drar ur ett usb-minne från datorn. Men nu tar Microsoft bort funktionen Säker borttagning av maskinvara.

12 april 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

När Microsoft släpper sina nya större uppdateringar av Windows 10 tillförs det inte bara nya funktioner, lika ofta försvinner eller förändras gamla som kanske har funnits i åratal och som med åren har blivit en central del av att använda Windows.

Det skedde nyligen med populära Hemgrupp och nu är det dags för funktionen Säker borttagning av maskinvara att försvinna.

> Mer att läsa: Genomgång av alla Windows 10-uppdateringar

Se upp, så att filerna inte går sönder

Vi har många gånger skrivit om hur viktigt det är att först klicka på ikonen Säker borttagning av maskinvara innan ett usb-minne eller en extern hårddisk tas bort.

I fortsättningen måste vi vänta på tills Windows meddelar att det är säkert att ta bort usb-enheten.

Detta säkerställer att lagringsmediet inte tas bort medan Windows skriver till det. Om så sker är risken stor att berörda filer blir korrupta och inte kan öppnas.

Försvann i version 1809 av Windows 10

Microsoft har inte gjort någon stor ska över att funktionen Säker borttagning av maskinvara är – borttagen.

Har du uppdaterat datorn till den senaste versionen av Windows 10 (1809) har du kanske noterat att den gamla ikonen för säker borttagning har försvunnit från Meddelandefältet.

Säker borttagning av maskinvara i Windows 10

Windows 10 meddelar när det är säkert att ta bort en enhet från datorn.

I stället ser en ny funktion i Windows 10 till att du när som helst kan ta bort en usb-enhet på ett säkert sätt.

Windows slutar att skriva och läsa på enheterna så fort du har öppnat de filer du vill använda och enligt Microsoft är det numera alltid säkert att ta bort externa lagringsenheter från datorn.

Vi har inte testat detta i praktiken, men om du öppnar ett dokument som finns på ett usb-minnen är det viktigt att spara och stänga det innan usb-minnet tas bort, annars är risken stor för att ändringarna inte har sparats.

Säker borttagning kan aktiveras!

Om du föredrar det gamla sättet att hantera usb-enheter går det faktiskt att aktivera säker borttagning för enskilda enheter.

Microsoft har mer information om hur det fungerar på den här webbsidan.

Kanske är du intresserad av...