Windows 10 Startmenu ENG

Sju anledningar att installera Windows 10

Om du fortfarande överväger om du ska uppgradera operativsystem på din dator till Windows 10 - här har du sju anledningar till varför du ska göra det.

30 juni 2016 av Anders Daugaard

Möjligheten att gratis uppgradera din Windows 7-dator eller Windows 8-dator till Windows 10 försvinner snart, närmare bestämt den 29 juli 2016. Redan priset på noll kronor är svårt att motstå, men hör får du ytterligare sju anledningar till varför vi rekommenderar att du uppgraderar till gamla Windows-system. Glöm inte att du dessutom kan uppgradera din dator till Windows 10, och om du inte är nöjd har du 30 dagar på dig att enkelt nedgradera till ditt gamla Windows igen.

1. Starta snabbare

Windows 10 startar snabbt och kan vara klart att använda efter 18-20 sekunder om din dator har en SSD-enhet. Du kommer framför allt att märka skillnaden om du uppgraderar från Windows 7. Dessutom kommer även många program att starta snabbare i Windows 10.

2. Den bästa Start-menyn

Start-menyn i Windows 10 har samlat det bästa från Windows 7 och 8. Här finns program på nästan samma sätt som i Windows 7, plus att program och appar kan visas i form av paneler som i Windows 8, paneler som förändras och uppdateras så att de kan visa nyheter, oläst e-post och liknande utan att du ens behöver starta programmet.

3. Högre säkerhet Microsoft har arbetat mycket med säkerheten i Windows 10, och operativsystemet är betydligt säkrare än både Windows 7 och 8. SecureBoot-funktionen, som förhindrar att skadliga program kan ta över uppstarten i Windows har blivit ännu effektivare, och det finns fler säkerhetsfunktion i Windows 10 än i någon tidigare version av Windows.

4. Nya smarta funktioner Det har kommit en rad nya smarta funktioner som aldrig tidigare har funnits inbyggda i Windows. Det är till exempel möjligt att använda flera skrivbord samtidigt, och det går att organisera fönster i lätthanterliga grupper.

5. Tusentals praktiska appar I Windows 10 räcker det med ett klick för att komma till Microsofts Store, där du kan ladda hem appar för både stora och små uppgifter. Det finns mängder av appar för att exempelvis organisera och redigera bilder och videor, hålla koll på e-post, kalenderinformation, kontaktlistor och mängder med underhållning.

6. En bättre webbläsare Edge är en helt ny webbläsare som har utvecklats specifikt för Windows 10. Den är enkel och både mycket snabbare och säkrare än gamla Internet Explorer. Den har dessutom inbyggda funtkioner för att bland annat anteckna på hemsidor och skriva kommentarer, som du sedan kan dela med släkt och vänner.

7. Samma operativsystem på alla enheter Windows 10 fungerar på alla enheter: datorer, smartmobiler, pekdatorer och spelkonsoler. Alla enheter som kör Windows 10 kan dessutom synkronera inställningar och appar mellan varandra.

Kanske är du intresserad av...