Stäng av automatiska omstarter

Plötsligt kan datorn få för sig att starta om mitt i ett dokument eller ett program - men det går att undvika.

© Shutterstock

Så undviker du att datorn startar om

Det får vara slut med avbrott och distraktioner i tid och otid. Vi visar hur du undviker att datorn startar om medan du sitter och arbetar.

4 april 2019 av Niklas Ernst

Det är få saker som är så irriterande som när datorn får för sig att starta om av den ena eller andra anledningen. Det går dock att tala om för Windows när du brukar sitta vid datorn, vilket får uppdateringarna att installeras när du normalt inte använder den och du slipper bli störd.

Vi visar hur.

Så stänger du av automatiska omstarter:

  1. Klicka på förstoringsglaset, skriv aktiva timmar och klicka på sökresultatet Ändra aktiva timmar.
  2. Klicka på Ändra aktiva timmar. Det är de tider som du vanligtvis brukar sitta vid datorn och därför inte vill bli störd.
  3. Välj en starttid och en sluttid, och avsluta genom att klicka på Spara.  

Det går även att stänga av automatiska uppdateringar med programmet Win Update Stop, som du kan hitta i Fördelszonen (enbart för PC-tidningens läsare). Läs mer om programmet här.

11 inställningar som du bör ändra

Att undvika plötsliga omstarter är bara en av många inställningar som du kan ändra i Windows 10. I det nya numret av PC-tidningen har vi samlat elva viktiga inställningar som du bör ändra, och som kan få dig att arbeta effektivare, bli avbruten mindre och få kontroll över ditt privatliv. 

Du kan köpa PC-tidningen på de flesta ställen som säljer tidningar.

Om du tecknar en prenumeration kan du läsa hela tidningen direkt i din smartmobil eller surfplatta med appen Wype. Du får även omedelbar tillgång till Fördelszonen, där du bland annat hittar den här artikeln för nedladdning.

> Du kan testa PC-tidningen från 29 kronor. Välj ditt erbjudande - och din välkomstgåva - här.

Kanske är du intresserad av...