Färger och bakgrund - skapa ett eget tema i Windows 10

Med ett tema kan du snabbt byta färger på menyer och ge skrivbordet en ny bakgrund.

© PC-tidningen

Så skapar du ett eget tema i Windows 10

Det är så enkelt att skapa ett eget tema med färger och bakgrunder och sedan dela det med släkt och vänner. Vi visar hur du gör.

Färgkombinationer och skrivbordsbakgrunder i Windows har flera gånger fått närmast kultstatus. För många är det böljande gröna fältet med den blåa himlen synonymt med Windows XP - färger som också återspeglades i Aktivitetsfältet och Start-knappen.

Så långt har inte Windows 10:s version kommit på kultstatusmätaren, så det kan finnas anledning att byta operativsystemets färgpalett - och varför inte dela den med släkt och vänner?

Skapa och dela ett eget tema i Windows 10

Det första du behöver göra är att navigera till operativsystemets teman genom att öppna Start-menyn och klicka på kugghjulet.

Under Inställningar, som du precis har öppnat, klickar du på Anpassning följt av Teman i menyn till vänster. Nu är det bara att sätta i gång.

Under Teman kan du ändra fyra aspekter av temat genom att klicka på Bakgrund, Färg, Ljud respektive Muspekaren långt upp i huvudfönstret. 

Så ändrar du bakgrund och färger

Under Bakgrund kan du, föga överraskande, välja vilken sorts bakgrund du vill använda. Det behöver inte vara en enda bild. Välj Bildspel och klicka på Bläddra för att välja en mapp med bilder som ska användas som skrivbordsbakgrunder.

Under färger väljer du vilka färger som ska användas på panelerna i Start-menyn och i flera av operativsystemets menyer. Om du markerar alternativet Välj en accentfärg från min bakgrund automatiskt kommer Windows att på egen hand välja en färg som passar ihop med din bakgrund för att det ska bli så tydligt som möjligt. 

Detta är extra praktiskt om du har valt ett bildspel som bakgrund, eftersom accentfärgen vid behov kommer att ändras när temat byter bakgrund. Bland alternativen för färg kan du även välja om Aktivitetsfältet och menyer i grunden ska vara ljusa eller mörka.

Så delar du ett tema i Windows 10

Avslutningsvis kan du även välja om du vill byta ut muspekaren och de ljudeffekter som temat ska använda.

När det är gjort återvänder du till Teman i vänstermenyn, klickar på knappen Spara tema och ger det ett namn. Nu kommer det att dyka upp under Ändra tema

Markera först temat, högerklicka sedan på det och välj Spara tema för delning

Spara temat på din dator med dialogrutan som dyker upp, sedan kan du skicka det till släkt och vänner. Allt de behöver göra för att installera temat på sina datorer är att dubbelklicka på filen som du har skickat.

Kanske är du intresserad av...